SUD DONIO ODLUKU: Novi detalji sa suđenja roditeljima dječaka-ubice Koste Kecmanovića

Prihvaćen prijedlog tužioca.

  • Hronika

  • 29. Jan. 2024  

  • 0

Danas je pred Višim sudom u Beogradu počelo suđenje ocu i majki dječaka-ubice Koste Kecmanovića iz "Ribnikara". Pored njih pred sudom su se našla i dvojica radnika streljane u kojoj je dječak vežbao gađanje sa svojim ocem.

Tužilac Nikola Uskoković je danas predložio da se javnost isključi iz postupka, što odbrana uporno odbija.

Branilac roditelja dječaka-ubice Borivoje Borović usprotivio se isključenju javnosti.

Svo četvoro optuženih su se složili da ne bude zatvoreno za javnost.

"Tužilac je dao paušalne razloge, bez obrazloženja za iskljucenje javnosti. Vijeće mora da bude svjesno da su maloljetnici pozvani da svjedoče kao oštećeni. Odbrana im u predistražnom postupku nije i neće postavljati pitanja. Ne postoji razlog za isključenje javnosti. Zamislite da se oni ovdje opet traumiraju kao u istrazi. U parničnom postupku su već davali iskaze i punomoćnici su davali izjave za medije. Javnost mora da bude obaviještena o svemu i ne treba ništa da se krije. Ne postoji nijedan zakonski razlog za isključenje javnosti", rekao je Borović pred sudom, prenosi Telegraf.

Prema najnovijm saznanjima portala Srbija Danas, sud je donio odluku da prisustvo javnosti na glavnom pretresu nije moguće zbog zaštite maloljetnih lica i svih koji u postupku učestvuju. Takođe je donesena odluka da sve što se desava na pretresu ne smije biti prenijeto u javnost i da je svaka informacija koja izađe iz sale kršenje zakona. Procesu mogu da prisustvuju samo branioci i njihovi eventualni asistenti.

Podsjetimo, ocu dječaka Vladimiru Kecmanoviću je optužnicom na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela "teško djelo protiv opšte sigurnosti", a majci Miljani Kecmanović "izvršenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija". Okrivljeni radnici streljane su optuženi za davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo je tražilo da ocu dječaka bude produžen pritvor, a on je i produžen za još 30 dana, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Kada je u pitanju majka dječaka, zatraženo je da ona bude osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Tužilaštvo je za radnike streljane tražilo po tri godine zatvora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...