NIJE IM JASNO: Srbi na nogama zbog uvreda i paleža iz Hrvatske, ovo ih je baš posebno zaboljelo (VIDEO)

Bila je to utakmica s mnogo tenzija, a iste smo kao i uvijek mogli vidjeti na tribinama između Armade i Torcide.

  • Sport

  • 29. Jan. 2024  

  • 0

Nogometaši Rijeke slavili su na Poljudu s 2:1 protiv Hajduka i tako preuzeli vrh tabele 1. HNL. Bila je to utakmica s mnogo tenzija, a iste smo kao i uvijek mogli vidjeti na tribinama između Armade i Torcide.

Torcida je tako Armadi skandirala: Delije ste vi, možete Torcidi k…. pušiti.” Osim toga Torcida se pohvalila s tzv. navijačkim trofejima. Hajdukovi ultrasi pokazali su zastave Delija i Armade koje su oteli, a potom su ih spalili, piše Dnevno.hr.

Medije u Srbiji te javnost je itekako zanimalo kakve veze Crvena zvezda i njeni navijači imaju s jadranskim derbijem. Priča, očekivano, nas vodi u Jugoslaviju i godinu 1987. kada se igralo finale kupa u Beogradu između Rijeke i Hajduka.

Sporno finale kupa

Tada su navijači Hajduka bili na južnoj, a Rijeke na sjevernoj tribini, kada su imali i “potporu” navijača Crvene zvezde, o čemu postoje dvije verzije priče. Prema jednoj, onoj koju predstavlja Hajduk, Riječani su se udružili s navijačima crveno-bijelih jer se prije toga na JNA igralo finale Kupa u juniorskoj konkurenciji u kojem je igrala Zvezda.

Rijeka demantira prvu verziju te je njihov stav da su Delije samo ostale kako bi provocirale Torcidu. Ako je ta verzija priče istinita Torcida smatra da Armada nije mogla dozvoliti da srpski navijači i hrvatski zajedno navijaju s obzirom da se već tada naslućivalo što će se dešavati u krvavim 90-tima.

Srpski mediji pišu da je od tog trenutka počelo zazivanje da u Rijeci žive Srbi,  a da je Armada podgrupa Delija. Tada je i nastala pjesma koje se srpski mediji groze, ali i navijači Rijeke: “Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...