BURNO U SARAJEVU: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na dnevnom redu...

Predviđeno je razmatranje poslaničkih inicijativa, te davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma dostavljenih Predstavničkom domu do ove sjednice. 

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2024  

  • 0

Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) na dnevnom su redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Ove prijedloge zakona u parlamentarnu proceduru je uputilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH kao rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima određuje se 23. mart.

Istovremeno se uvode prelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi vrši se prilagođavanje potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Dopune zakona, između ostalog, osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi na svim kontrolisanim aerodromima u BiH, uključujući i aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Predložena rješenja, navodi se u obrazloženju, usklađena su sa zahtjevima iz protokola Multilateralnog sporazuma o stvaranju Evropske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti.

Predviđeno je da poslanici u prvom čitanju razmotre Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, za koji Vijeće ministara kao predlagač navodi da za cilj ima obezbjeđivanje efikasnije i odgovornije javne uprave.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da se izmjenama i dopunama koje su usaglašene s ekspertima SIGMA, organizacije koja za potrebe EU prati napredak sprovođenja reformi u različitim oblastima, i Mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH stvaraju uslovi za uspostavljanje registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uslova za početak sistemske reforme javne uprave na nivou BiH.

Istovremeno se u zakon uvodi novo radno mjesto inspektor i jača njegova pozicija službenika sa posebnim ovlaštenjima.

Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućit će većem broju zainteresovanih lica prijavu na javni konkurs, olakšati proces predaje dokumentacije, te ubrzati proces zapošljavanja.

Novina u zakonu je omogućavanje i drugim licima, koja nisu u državnoj službi, podnošenje prijava ukoliko imaju saznanje o učinjenim povredama službene dužnosti.

Na dnevnom redu su i izvještaji Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko tačaka razmatranih na prethodnim sjednicama, kao i više izvještaja, među kojima su i izvještaji Vijeća ministara o vanjskotrgovinskom prometu oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2019. godinu i izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2022. godinu.

Predviđeno je razmatranje poslaničkih inicijativa, te davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma dostavljenih Predstavničkom domu do ove sjednice. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...