GASI SE POLJOPRIVREDA U NAŠOJ ZEMLJI: Dramatično manje zasijanih površina u BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, samo nekoliko godina ranije, u sezoni 2014./2015. ukupno je zasijano 197.139 hektara.

  • Ekonomija

  • 30. Jan. 2024  

  • 0

Dok cijene hrane nezaustavljivo rastu, zasijane površine u BiH dramatično se smanjuju. Ilustracije radi, u jesenjoj sjetvi u 2023. godini u FBiH je zasijano 31.430 hektara, za 1,3 posto manje u odnosu na jesenju sjetvu u prethodnoj godini. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, samo nekoliko godina ranije, u sezoni 2014./2015. ukupno je zasijano 197.139 hektara.

Doktor ekonomskih nauka Damir Bećirović smatra da domaća poljoprivredna proizvodnja, posebno u ovom obimu, ne može utjecati na stabilizaciju cijena hrane u BiH.

"Poljoprivreda se gasi jer nije konkurentna. Mi ne možemo ni proizvesti koliko nam treba, osim u nekim segmentima, poput proizvodnje pilećeg mesa, gdje je zbog specifičnosti zastupljena domaća proizvodnja. Nemamo potrebnu produktivnost, mehaniziranost proizvodnje i, hipotetski, kada bismo zatvorili granice i zaustavili uvoz, ne bismo se mogli prehraniti, a hrana bi bila jako skupa", dodaje Bećirović.

alt

Damir Bećirović

Ističe da se, umjesto neefikasnog sistema subvencija, koji često služi za bogaćenje pojedinaca, sredstva treba usmjeriti za okrupnjivanje proizvodnje, njeno mehaniziranje i automatizaciju, te projekte navodnjavanja.

"Imamo primjer sadnje maslina u Hercegovini, gdje se primjenjuju naučna dostignuća, pa sa znanjem, mehanizacijom, navodnjavanjem, za desetak godina možemo očekivati da s proizvodnjom maslinovog ulja dostignemo Hrvatsku", pojašnjava Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...