"SB" ISPRED SUDA BiH: Ročište o produženju pritvoru Ibrahimu Hadžibajriću, FUP provjerava nove prijave (FOTO)

Podsjećamo, Federalna uprava policije (FUP) sada provjerava novu prijavu protiv uhapšenog i pritvorenog bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića zbog sumnje u nove nepravilnosti i zloupotrebu službenog položaja dok je bio na čelu ove općine.

  • Vijesti

  • 31. Jan. 2024  

  • 0

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas se održava ročište o produženju pritvora bivšem načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću za još tri mjeseca.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećamo, on je uhapšen u maju prošle godine dok je obnašao funkciju načelnika Općine Stari Grad. Kasnije je smijenjen s ove funkcije.

Podsjećamo, Federalna uprava policije (FUP) sada provjerava novu prijavu protiv uhapšenog i pritvorenog bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića zbog sumnje u nove nepravilnosti i zloupotrebu službenog položaja dok je bio na čelu ove općine.

Prema navodima iz istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), Hadžibajrić je od 2019. do sredine 2023. godine bez konkursa dodijelio četiri javna parkinga i ulične površine za oglašavanje firmama povezanim sa Karišikom. Također, olakšavao mu je procedure za dobijanje građevinskih dozvola, a zauzvrat je dobio novac za izbornu kampanju, nekretnine, kao i do 80 posto profita od iznajmljivanja parkinga.

Zaštićena komunikacija putem Sky aplikacije, koju je dešifrovao EUROPOL i ustupio istražiocima u BiH, otkriva da je Karišik 2021. preko svoje firme kupio trospratnu zgradu za Hadžibajrića u blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva. Hadžibajrićevi branioci su tokom ročišta za određivanje pritvora rekli da Tužilaštvo nema dokaze o njegovoj skrivenoj imovini.

Bivši načelnik je izbjegavao čestu komunikaciju sa Karišikom pa je kontakte, uglavnom, održavao njegov sin Seid.

Karišik, Ibrahim i Seid Hadžibajrić su uhapšeni u maju 2023. godine zbog sumnje da su sa saradnicima i prijateljima organizovali grupu koja je koristila javna dobra Općine Stari Grad za lično bogaćenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...