"USTAŠKI VOJNIK" PREKO NOĆI POSTAO "VOJNIK LJUBAVI". Sad je i srce prekriveno crnom bojom (FOTO)

Uz fotografiju su nepoznati aktivisti priložili antiratne stihove Đorđa Balaševića iz pjesme Čovek s mesecom u očima.

  • Regija

  • 31. Jan. 2024  

  • 0

Nepoznati aktivisti u utorak navečer promijenili su izgled murala s vojnikom na Bulevaru u Zadru. Na kacigu su, na mjestu hrvatskog grba sa spornim prvim bijelim poljem, nacrtali crveno srce, a medijima su dostavili fotografiju, predstavljajući se kao “vojnik ljubavi”, piše zagrebački Nacional.

Uz fotografiju su nepoznati aktivisti priložili antiratne stihove Đorđa Balaševića iz pjesme Čovek s mesecom u očima. Pjesma je objavljena 1993. godine, a Balašević ju je svojedobno posvetio Vukovaru. No, u srijedu ujutro došlo je do nove intervencije na muralu pa je sada netko crnom bojom prebojao srce.

Na prvi pogled je bilo očigledno da lik na tom muralu, vojnik s kacigom i hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem, jest kopija sličnog lika s ustaških plakata iz 1941. godine Ispod piše ‘Naša Oluja ne prestaje‘.

alt

Mural na zgradi u Zadru (Dino Stanin/PIXSELL)

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Zadar i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Zadra Daniel Radeta tražio je da se promijeni tekst spomen-ploče na kojoj piše ‘Hrvatski viteže, ustaški sine’ i ‘Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisnu Državu Hrvatsku’. Ploča sadrži i konture u obliku granica NDH, a na njoj se nalazi i grb s prvim bijelim poljem.

“Radi se o fašističkim obilježjima u javnom prostoru grada Zadra. Ne radi se, dakle, samo u muralu, nego i o spomen-ploči ispred Doma županije, koja je isto toliko nezakonita koliko i mural na Bulevaru. Sve je počelo devastacijom jednog novog centra koji otvaramo u Zadru, Centra za mlade, koji je šačica primitivaca išarala sprejem s fašističkim znakovima. Oni sami sebe zovu nekakvim navijačima i Tornadom, ali to nije nikakav Tornado, nego šaka primitivaca koja je odlučila upravljati ovim gradom prijetnjama, nasiljem i uništavanjem. U međuvremenu, organiziran je prosvjed ispred tog murala, koji je organizirao jedan, rekao bih, obični zadarski lokalni klošar, i to uopće nije bio prosvjed, nego politički skup u kojemu je i taj klošar na svojim stranicama na Facebooku napisao kako je zadatak mene politički uništiti”, izjavio je nedavno u intervjuu za Nacional Radeta.

Dodao je da je svaki komentar na mural suvišan zbog činjenice da je na skup stigao i Marko Skejo iz Splita koji za sebe i svoju ratnu postrojbu govori da je ustaška, a on sam, očito demonstrativno, nosi brčiće poput Adolfa Hitlera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...