"BRISELSKA ADMINISTRACIJA TREBA PRESTATI SLIJEDITI SULUDU MURPHYJEVU PRIČU": Dodik brutalno odgovorio Ambasadi SAD u Bosni i Hercegovini

"Nismo spremni da dopustimo da Michael Murphy, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Schmidta", kaže Dodik

  • Politika

  • 31. Jan. 2024  

  • 1

Predsednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik, rekao je da američka Ambasada i njen ambasador nisu ovlašteni da u ime Bosne i Hercegovine i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rješenja.

"Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju uputstva pravosudnim institucijama kako će obavljati svoj posao", rekao je Dodik, komentarišući saopćenje Ambasade SAD u Sarajevu.

Kaže da su se iz Brisela u mjesecima za nama čule razne kontradiktornosti.

"Jedan dan su izražavali podršku jednom rješenju, da bi drugog dana kritikovali isto. Nismo spremni da dopustimo da Michael Murphy, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Schmidta donosi odluke koje jedino mogu donijeti izabrani predstavnici naroda. Briselska administracija treba da pokaže da je istina da želi suverenu BiH i da prestane da slijedi suludu Murphyjevu priču. Nismo spremni da dopustimo da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom", naveo je Dodik.

Dejtonski sporazum je kaže, činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želio.

"Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vrijeme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku. Murphy i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Schmidtom, ne mogu ovdje da sprovedu ono što rade u Federaciji. Vlast u RS vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi RS", kaže Dodik.

Mogu da šalju koga hoće, ali to kako navodi "neće riješiti nijedan problem u BiH".

"Politika miješanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rješenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i cijelog regiona", istakao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...