TEŠKE OPTUŽBE: Netanyahu kaže da misija UN-ove agencije "mora biti okončana"

"Vrijeme je da međunarodna zajednica i sam UN shvate da se misija UNRWA-e mora okončati", rekao je Netanyahu gostujućim delegatima UN-a, prema priopćenju iz njegova ureda.

  • Svijet

  • 31. Jan. 2024  

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je danas da UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) mora biti zatvorena jer su neki djelatnici te agencije, po izraelskim saznanjima, sudjelovali u napadu Hamasa na jug Izraela u oktobru prošle godine, prenosi Hina.

"Vrijeme je da međunarodna zajednica i sam UN shvate da se misija UNRWA-e mora okončati", rekao je Netanyahu gostujućim delegatima UN-a, prema priopćenju iz njegova ureda.

"UNRWA nastoji očuvati pitanje palestinskih izbjeglica. Moramo zamijeniti UNRWA drugim agencijama UN-a i drugim agencijama za pomoć, ako želimo riješiti problem Gaze kao što planiramo", dodao je.

Optužbe za umiješanost djelatnika agencije u napad Hamasa postale su javne u petak kada je UNRWA objavila da je otpustila dio osoblja nakon što je Izrael agenciji dostavio informacije.

Guterres je u nedjelju rekao da je od 12 umiješanih osoba devet otpušteno, jedan je mrtav, a identitet preostale dvojice se rasvjetljava.

Dosje izraelske obavještajne službe, u koji je Reuters imao uvid u ponedjeljak, uključuje optužbe da je dio osoblja UNRWA-e sudjelovao u otmicama i ubojstvima tokom napada 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi, a navodi se i da je oko 190 zaposlenika UNRWA-e služilo kao militanti Hamasa ili Islamskog džihada.

Palestinci su optužili Izrael za krivotvorenje informacija kako bi ocrnili UNRWA-u. UNRWA zapošljava 13.000 ljudi u Gazi, vodi škole, klinike primarne zdravstvene zaštite i druge socijalne usluge te distribuira humanitarnu pomoć

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...