VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ: "Samim tim što gospodin Knežević kao novi komadant OS BIH nije prisustvovao događaju u Rajlovcu, govori o…“

Jasne poruke su upućene da je najvažnija sigurnost, teritorijalni suverenitet i integritet BIH.

  • Društvo

  • 04. Feb. 2024  

  • 2

Politike kompromisa su daleko najvažnije pitanje u političkom životu naše zemlje. Izuzetak tako nije ni dogovor oko Ustavnog suda ili Izbornog zakona BIH. I dok se pokušavaju postići, žestoke kritike uticajnog američkog diplomate idu na račun politika HDZ-a BiH i SNSD-a. Analitičari kažu - žuti karton je upućen Draganu Čoviću zbog pitanja izgradnje Južne interkonekcije, a Dodik već odavno ima i crveni.

"Kritike prema Miloradu Dodiku su prešle granicu odavno, on je na crnoj listi odavno, a Čović je sa potezom oko Južne interkonekcije i nekih drugih stvari gdje je politički dosta zatezao izgubio povjerenje i prešao granicu kod predstavnika međunarodne zajednice, poručio je politički analitičar Mladen Bubonjić.

"Problem južne interkonekcije i tog energetskog povezivanja je za SAD jako važan, ne zbog ekonomskog razloga, taj projekat je što se tiče njih marginalan, nego zbog tog pitanja povezivanja BIH na drugi energetski izvor da bi se na neki način smanjila ovisnost o Rusiji, to je u interesu američke spoljne politike“, kaže novinar Dejan Šajinović.

Jasne poruke su upućene da je najvažnija sigurnost, teritorijalni suverenitet i integritet BIH. Ali jasna je i politička stvarnost koja se godinama zasniva na konsenzusu i tome kojim je politikama šta bitno. Deklarativno, uz male pomake i razvodnjavanje, konsenzusa oko EU integracija ima, ali ne i NATO puta. Kakvi su stavovi predstavnika Republike Srpske pokazatelj je da članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije prisustvovala sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a.

"Samim tim što gospodin Knežević kao novi komadant OS BIH nije prisustvovao događaju u Rajlovcu gdje su predstavnici Atlanskog vijeća sa sekretarom NATO-a bili prisutni mislim da to puno govori o našem ponašanju. Možete vi zatezati konopac do određene linije, i on kad pukne, posebno kada Amerikanci imaju neki svoj interes, onda znaju djelovati i unilateralno“, upozorava vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...