JELENA TRIVIĆ NAJAVLJUJE CRNI SCENARIJ: Vlada Republike Srpske nema novca, najgore slijedi kada na naplatu stigne...

Jelena Trivić navodi da se sužava prostor da se nađu alternativni izvori finansiranja, da kasne subvencije za poljoprivredu, te da se već odavno pojedini dobavljači ne isplaćuju i da je samo pitanje kada će početi kasniti plate. 

  • Politika

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

„Iako su nas juče sa Glavnog odbora SNSD zvaničnici Republike Srpske ponovo izvjestili o finansijskoj stabilnosti Republike Srpske, stvarnost je nažalost drugačija. Finansijski problemi Republike Srpske će uskoro biti još izraženiji“, poručila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta. 

Trivić kaže da ukupna javna zaduženost jeste na nivou od oko 40% bruto domaćeg proizvoda, što se smatra srednjim nivoom zaduženosti, ali da je problem duga Republike Srpske u njegovoj otplati. Naglašava da nije sporno stanje javnog duga nego njegov tok. Od 2023. godine pa nadalje, prema zvaničnim podacima, Republika Srpska treba da otplaćuje ratu kredita od preko milijardu maraka. 

„Najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju obveznice sa londonske berze. Jasno je da se tolika otplata duga, uz zadržavanje redovnosti isplate budžetskih korisnika ne može održati bez novih zaduženja još većeg obima“, ističe Trivić.

Ona podsjeća da Republika Srpska u ovim političkim okolnostima nema mogućnost zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, kao što je to uradila dva puta emitujući obveznice na londonskoj i bečkoj berzi, a zaduživanje na domaćem tržištu postaje sve skuplje.

Jelena Trivić navodi da se sužava prostor da se nađu alternativni izvori finansiranja, da kasne subvencije za poljoprivredu, te da se već odavno pojedini dobavljači ne isplaćuju i da je samo pitanje kada će početi kasniti plate. 

„Gdje su rješenja?! Nema čarobnog štapića, ali naravno da rješenja postoje. Govorila sam o nekontrolisanom zaduživanju, o nesistemskom pristupu... Кratkoročna rješenja podrazumijevala bi promjenu političkog ambijenta u Srpskoj i mogućnost pronalaska alternativnih izvora, kako bi se u kratkom roku prevazišao problem likvidnosti budžeta, a onda sistemskim pristupom adekvatno vodile javne finansije. Sve drugo je samo produženje agonije. Ova vlast to neće raditi, realno više i nema prostora za to. Nadam se samo da privatizacija nekog od strateških resursa neće biti „rješenje““, zaključuje Trivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...