KUPAC JABLANIČKOG GRANITA OTKRIVA EKSKLUZIVNE INFORMACIJE: "Ulažemo devet miliona KM"

Granit danas ima 187 radnika, a najavljeno preuzimanje za njih, ali i cijelu Jablanicu, predstavlja veliku nadu.

  • Ekonomija

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Kompanija Lake iz Sarajeva prošle godine je pobijedila na tenderu za kupovinu Granita, a u januaru ove godine jablanički gigant je dobio važnu koncesiju koja će mu omogućiti dalje poslovanje i razvoj.

Pri kupovini kompanije, investitor se obavezao da će uplatiti iznos od 20,5 miliona KM, iz kojeg se trebaju izmiriti obaveze kompanije. No, do sada još uvijek nije uplatio spomenuti iznos, zbog čega nije ni ušao u vlasništvo.

U međuvremenu, kako smo rekli, Granit, koji se od 2009. godine nalazi u stečaju, u januaru je dobio koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari, piše Biznisinfo.ba.

Koncesija je izdata na 30 godina, ali pod uslovom da u narednih šest mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja je definisana a to je 20,5 miliona KM, a ukoliko do toga ne dođe, koncesija nakon šest mjeseci ne važi.

Granit danas ima 187 radnika, a najavljeno preuzimanje za njih, ali i cijelu Jablanicu, predstavlja veliku nadu.

Direktor kompanije Lake, Nedim Bubica, za BiznisInfo.ba ekskluzivno govori o tome kada će uplatiti novac te kakvi su im planovi sa Granitom. Kako nam je rekao, uplata novca ovisi o ishodu određenih tužbi prema Granitu.

"Ima tu još nekih parnica radnika od prije nekih 10 ili 15 godina, koje su prvostepeno donesene i odbijene su, a sad čekamo drugostepenu odluku", naglasio je.

Pojasnio je da stečajna masa iznosi 20,5 miliona KM.

"Želimo da se uvjerimo da iznos stvarno bude toliki, a da ne bude mnogo veći. Jer mi imamo ugovor na taj iznos koji je potpisan, a ove parnice, ako bi išle u korist tih radnika, za koje ne znam jesu li osnovane ili nisu i to nije naše da procjenjujemo, onda će taj iznos biti puno veći. Mi imamo pravo tada da odustanemo. Naša revizija je ustanovila da ima dosta tih nekih parnica prema Granitu koje, ako bi prošle, taj iznos bi bio puno veći. Onda nam neće biti isplativo", kazao nam je Bubica.

No, pošto su sve te tužbe prvostepeno odbijene kao neosnovane, očekuju da će takva biti i drugostepena odluka, tako da mogu ući u biznis.

"Rok od šest mjeseci odnosi se na koncesiju. Pošto je to državna firma, ja se nadam da čak i ako bude malo duže trajalo, da će oni donijeti neki aneks", ističe naš sagovornik.

Upitali smo ga kakvi su im planovi sa Granitom nakon preuzimanja.

"Ide ulaganje, ide nova vrsta vađenja kamena, neće više ići dinamitom nego rezanjem sajlama. Dakle, ide modernizacija društva i stavljanje Granita na pravo mjesto što se tiče tržišta u svijetu, novo zapošljavanje itd. Ide sve otpočetka, ali da valja", naveo je Bubica.

Prema njegovim riječima, investicija će biti sedam do devet miliona KM u nove mašine, odnosno novi pogon.

Historija Granita

Preduzeće Granit se bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije.

Gdje se sve nalaze zgrade, monumentalne skulpture i popločane ulice i trgovi od kamena granita iz Jablanice, danas je gotovo nemoguće utvrditi.

Zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi ili Gradska vijećnica u Berlinu samo su neki od značajnijih objekata koje krasi “Granitov” kamen.

Od njega su napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu,pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, metro u Budimpešti itd.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...