IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA NAJAVLJUJE: O`Brien neće nigdje. Neka se spreme Dragan Čović i Seka Izetbegović za sankcije. Dodik će…

Ne stišavaju se reakcije na posjetu pomoćnika američkog državnog tajnika Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 05. Feb. 2024  

  • 1

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopiski Al Jazeere iz Washingtona komentirao je posjetu pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa O`Briena Bosni i Hercegovini.

-Jim O`Brien bio i otišao. Sve bez Gabriela Escobara koji je izlasnik za Balkan. Ostao je Escobar u Washingtonu odakle bi za par mjeseci mogao biti poslan kao veleposlanik u jednu latinskoameričku zemlju. Navodno. O`Brien neće nigdje.

Inače, neka se spreme Dragan Čović i Seka Izetbegović za sankcije. Dodik će se ubuduće mnogo sekirati oko novca za RS. Za sebe neće, kupio je stan u Dubaiu. Hoće li Komšić pratiti rusku i Dodikovu politiku glede OHR-a i Schmidta i biti protiv Zapada nakon razgovora s O`Brienom?, poručio je Puljić.

Podsjetimo, O`Brien je govorio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te oštro kritizirao Dragana Čovića i Sebiju Izetbegović.

U dijelu dugog govora, on se osvrnuo i na prava entiteta na secesiju.

"Član I, stav 1 – ustvari, tamo gdje otprilike sve i počinje – glasi:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina"…nastavlja svoje pravno postojanje…sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom…

"Unutrašnja struktura" pojavljuje se u stavu 3 i spominje "dva entiteta", Federaciju i Republiku Srpsku, unutar BiH. BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti.

Pošto nastavlja pravno postojanje države koja joj je prethodila, BiH je zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima. Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratificirala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama.  Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi.

Ustav također jasno navodi da se u BiH mora osigurati neometano kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala.  Član 1, stav 4, glasi:

Nijedan entitet neće uspostaviti nikakvu kontrolu na granici između entiteta.

Neki sada govore o nezavisnosti RS ili o "nezavisnosti RS unutar BiH", te zamišljaju kontrole na međuentitetskoj liniji razgraničenja. To je izmišljeni "izvorni Dejton" koji obećava povratak na blokade na putevima, uznemiravanje i barikade koje smo gledali u ratu, umjesto riječi sadržanih u stvarnom Dejtonu, koje su te prepreke uklonile. To je apsurdan i loš zakon, ali opasan u realnosti", poručio je O'Brien.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...