ZASTUPNIK DF-a SANEL KAJAN TVRDI: "Sveučilište u Mostaru do podne mora ukloniti lažirani plakat, dobili su naredbu..."

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je promotivni plakat za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka koju organizira zajedno sa IPSA-om (International Political Science Association) u julu, no na tom plakatu može se primijetiti najgrublja intervencija autora plakata koji je munare džamija iza Starog mosta pretvorio u neku vrstu kula da ne kažemo crkve.

  • Vijesti

  • 05. Feb. 2024  05. Feb. 2024

  • 1

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je promotivni plakat za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka koju organizira zajedno sa IPSA-om (International Political Science Association) u julu, no na tom plakatu može se primijetiti najgrublja intervencija autora plakata koji je munare džamija iza Starog mosta pretvorio u neku vrstu kula, da ne kažemo crkve.

Na ovaj sramotni potez reagirao je zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu FBiH Sanel Kajan, inače Mostarac, napisavši na društvenim mrežama: "Stop lažima!"

"Osnivači Sveučilišta Mostar, a posebno njegovi finansijeri, kao i akademska javnost - moraju reagovati na ponovna podmetanja, lažiranja i uvrede ove visokoškolske ustanove. Nedopustivo je da Sveučilište u Mostaru nastavlja nečasne rabote svojih nekadašnjih profesora poznatih po širenju mržnje, netolerancije, fabrikovanja informacija i lažnih objava", poručio je Kajan.

Kajan je nekoliko sati kasnije naveo: "Sveučilište u Mostaru do sutra u podne mora ukloniti lažirani plakat! Dobili su naredbu nadležnih s viših nivoa. Moramo reagovati na sva njihova podmetanja, laži i prevare."

Ovaj slučaj nije posljednji koji je izazvao kontroverze u Mostaru. Naime, potpredsjednica Evropske narodne stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP Željana Zovko namjeravala je predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu. Sve to ne bi bilo sporno da nije bilo nazivanja Starog mosta u Mostaru "hrvatskom kulturnom baštinom", što se moglo vidjeti i na vizualu u kojem se, pored dubrovačkih zidina, nalazila i fotografija Starog mosta u Mostaru, ali se nigdje nije spominjala kulturna baština BiH, nego samo kulturna baština Hrvatske.

"Simbol Mostara, Stari most, mora biti adekvatno tretiran i zaštićen. Na svaki način! Kao spomenik nepocjenjive važnosti, treba imati i posebnu pažnju svih struktura društva. Ono što bi svakako trebalo je na mostu zadržati zastavu Republike Bosne i Hercegovine, pod kojom je odbranjen, ponovo građen i sagrađen, te državnu zastavu Bosne i Hercegovine na obje kule. Time bi bila poslana jasna poruka uzurpatorima, onima koji ga žele predstaviti kao svoje naslijeđe, onima koji bi ga vidjeli u gradu bez džamija, onima koji ga zovu 'Rimski most', i svim dušmanima naše države, Mostara i Starog mosta", naveo je Kajan na svom Facebook profilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...