FEDERALNI ZASTUPNIK SANEL KAJAN ZA "SB": "Put za imenovanje Vukoje je spreman, kadrovi HDZ-a predsjedavaju oba doma FBiH što je protuustavno"

 Opozicija tvrdi da je ovim izmjenama u sastavu Komisije otvoren put imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

  • Politika

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 1

Do ponoći je sinoć trajala sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je potvrđeno da su Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije) i Petar Galić (Hrvatski nacionalni pomak) imenovani za nove članove Komisije za izbor i imenovanje ovog zakonodavnog tijela, dok su smijenjene Dajana Čolić (Demokratska fronta) i Edina Gabela (Stranka za BiH).

Komisija za izbor i imenovanja prema Ustavu i Poslovniku ima nadležnost da inicira pokretanje ukupno 19 imenovanja na bitnu poziciju unutar Federacije BiH, a jedna je i pozicija sudije Ustavnog suda BiH koji se bira iz Parlamenta FBiH. Opozicija tvrdi da je ovim izmjenama u sastavu Komisije otvoren put imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Sa tim se slaže i zastupnik DF-a Sanel Kajan navodeći kako je put za imenovanje Vukoje otvoren samim tim jer su dosadašnja dva člana iz SDP-a koji su tvrdili da nikad neće podržati tu listu sa samo jednim kandidatom, povukli se, a na njihova mjesta u Komisiju došli su također njihove stranačke kolege iz trenutno vladajuće većine u Parlamentu.

"Njima nije problem da glasaju za listu sa samo jednim kandidatom, odnosno da glasaju konkretno za Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda. Inače, vladajući u Parlamentu FBiH predvođeni HDZ-om, to zaista moram istaći jer čini mi se da ovdje sve poteze vuče HDZ uz prešutnu podršku njihovih partnera i poslušnika. Oni su iz komisija smijenili zastupnike iz opozicije i na njihova mjesta imenovali su članove vladajuće većine u Parlamentu da bi time otvorili put za imenovanja onih koji oni žele i onih koji su po njihovoj volji. Vidjet ćemo kako će se sve ovo riješavati, ali vjerujem da će ovo nažalost ići u ovom pravcu u kojem sam govorio, jer put je, da tako kažem, očišćen, spreman za imenovanje ne samo Vukoje nego i svih onih koji su po vladajućoj volji", naveo je Kajan za "Slobodnu Bosnu".

Kajan je u razgovoru za naš portal rekao i kako je situacija u najvišem zakonodavnom tijelu FBiH protuustavna i nezakonita.

"Kadrovi HDZ-a trenutno predsjedavaju oba doma FBiH, a što je protivno i Ustavu i zakonima. Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH je HDZ-ovac Tomislav Martinović, a evo i Mladen Bošković, također iz HDZ-a, voljom Mirjane Marinković-Lepić iz Naše stranke koja mu je prepustila predsjedavanje Parlamentom predsjedava i ovim Zastupničkim domom Parlamenta FBiH. No to njima nije problem. Dakle, kada mi iz opozicije upozoravamo na to da nije po Ustavu, nije po zakonu, da su predsjedavajući oba doma parlamenta iz jedne stranke (HDZ), oni to jednostavno ignorišu u HDZ-u, a od onih koji ih podržavaju imaju prešutno odobrenje, a nama samim tim šalju poruku da to podržavaju", naveo je Kajan za "SB".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...