"SB" NA MJESTU GDJE JE STRADAO DENIS MRNJAVAC: Emotivna ispovijest majke čije je dijeto nedužno izbodeno prije 16 godina (FOTO)

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, a građani su nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost i slobodu.

  • Sjećanje

  • 06. Feb. 2024  06. Feb. 2024

  • 1

Na današnji dan prije 16 godina preminuo je Denis Mrnjavac, 16-godišnji srednjoškolac koji je na povratku iz škole kući brutalno pretučen u prepunom tramvaju.

Prilikom napada Denisu su nanesene teške tjelesne povrede od kojih je 6. februara 2008. godine i preminuo.

Njegovi napadači bili su trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirić (17), koji su dvije godine kasnije osuđeni za ubistvo Denisa Mrnjavca. 

Sikirić je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, a Lelović i Talić proglašeni su krivima za pomaganje tada maloljetnom Sikirici. Lelović je dobio 15, a Berin Talić četiri godine zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda kojom je Lelović osuđen na 15 godina zatvora, dok je Taliću kazna povećana sa četiri na 10 godina.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, zbog kojeg su građani nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost i slobodu. I tako rade i dan-danas, naročito nakon posljednjeg ubistva, također tinejdžera Farisa Pendeka.

Denisova majka Ana Mrnjavac i prijatelji i ove godine okupili su se na tramvajskoj stanici na kojoj je ubijen, na tramvajskoj stanici na Marijin-Dvoru, prekoputa Ambasade SAD-a u BiH, gdje su odali počast i položili cvijeće pred Denisovom slikom.

“Prošlo je 16 godina i dalje je nevjerica i tuga. Takve stvari se i dalje dešavaju u gradu. Moje dijete je nedužno izbodeno i nije imalo pomoći ni od koga. Preteško i pretužno. Šta mogu sve da kažem. Sami vidite sve… Ništa se nije promijenilo za ovih 16 godina. Kompletan sistem je zakazao”, kazala je Denisova majka u izjavi za medije.

“Uvijek se sve priča kada se desi neki novi Denis, onda se sjetimo svega, ali šta konkretno je učinjeno i sami znate. Svi su zakazali…”, poručila je Ana Mrnjavac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...