"DRAGAN ČOVIĆ, USTRAJNI NOSITELJ ANTIAMERIČKIH VRIJEDNOSTI": Ne smeta mu ruski gas u mostarskom Aluminiju, a problem mu BH-Gas koji je Južnu plinsku interkonekciju doveo na korak do realizacije

Amerikancima, ali i Evropskoj uniji su dosadili političari koji jedno govore i drugo rade. A nestrpljenje Zapada se pojačalo nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu što je dovelo do potpunog odricanja Zapada od ruskog gasa kojim se snabdijeva i Bosna i Hercegovina.

  • Politika

  • 08. Feb. 2024  08. Feb. 2024

  • 5

Piše: Darko OMERAGIĆ

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović ne odustaje od namjere da nosilac projekta gradnje Južne plinske interkonekcije bude firma iz Mostara. Svoj tvrdi stav ponovio je i na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj je rekao:

"Ne možemo dopustiti da jednim tako važnim resursom upravlja tvrtka BH-Gas koja nema nijednog uposlenog Hrvata i za koju se veže puno pravnih slučajeva."

Ovo je Čovićeva mantra koju ponavlja posljednjih nekoliko godina, ali na koju nisu nasjeli u američkoj administraciji kojoj je, kako kaže, predao svoj prijedlog za pokretanje ove priče na način koji je izazvao žestoke kritike upravo od američke administracije. No, osim što se počeo ponašati kao njegov dugogodišnji politički partner Milorad Dodik koji unatoč američkim sankcijama i svojevrsnoj političkoj izolaciji ne odustaje od verbalnog sukoba sa Zapadom zabavljajući svoje glasače, novost u Čovićevom posljednjem istupu je što je na svoje dosadašnje pogrešne tvrdnje o Južnoj plinskoj interkonekciji dodao još poneku laž.

NE IDE MU LOGIKA

Kada govori o BH-Gasu kao kompaniji u kojoj nema Hrvata Čović svjesno iznosi poluistine. Tačno je da tamo nema Hrvata, a pri tome kao i Čović mislimo na upravljačke strukture. Zato je kriv upravo Čović čiji su ministri u Vladi FBiH glasali za Nadzorni odbor BH-Gas u kojem ne sjedi nijedan predstavnik HDZ-a. I taj podatak sada Čoviću služi kao jedan od izgovora da projekat Južne plinske interkonekcije ne može voditi BH-Gas. Potom se Čović osvrće na stanovite “pravne probleme” u BH-Gasu zaboravljajući na sav kriminal koji se u posljednjih nekoliko decenija događao u kompanijama čije je sjedište na teritoriji nekadašnje takozvane “ HZ HRHB” o kojem nikada nije govorio.

Sada dolazimo i do poznavanja materije o kojoj Čović govori pozivajući se na navodno eksperte koje je konsultovao u vezi s izgradnjom Južne plinske interkonekcije.

"Ne smijemo biti naivni i neodgovorni jer je to projekt koji će se raditi najmanje 10 godina i u njega će biti uloženo stotine miliona i to ne može biti privatni interes bilo kojeg pojedinca”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH jučer tokom obraćanja medijima.

Prema informacijama koje smo dobili od Almira Bečarevića koji je još davno predložio ideju da se Južna plinska interkonekcija gradi po Zakonu o Južnoj plinskoj interkonekciji za realizaciju ovog projekta neće biti potrebno Čovićevih 10, nego 4 do 5 godina, dok će dionica koja prolazi kroz Hrvatsku biti gotova za dvije godine. Osim toga, Čović ne odgovara na pitanje zašto je u Mostaru paralelno s udarom HDZ-a na BH-Gas formirana firma Eroplin čiji je vlasnik njegov poznanik Ivica Nuić. A firma je formirana s ciljem izgradnje gasovoda.

Amerikancima, ali i Evropskoj uniji su dosadili političari koji jedno govore i drugo rade. A nestrpljenje Zapada se pojačalo nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu što je dovelo do potpunog odricanja Zapada od ruskog gasa kojim se snabdijeva i Bosna i Hercegovina. Političarima u našoj zemlji je jasno stavljeno na znanje da u ovom sukobu nema neutralnih i da se bh. vanjska i ekonomska politika moraju uskladiti sa zapadnom politikom, a u sklopu te priče je i diverzifikacija u snabdijevanju gasom. Nije tajna da i Amerikanci imaju svoj interes u Južnoj plinskoj interkonekciji, ali oni energente za razliku od Rusije ne koriste kao oružje nego im je cilj da zemlje koje teže ulasku u Evropsku uniju, a i u NATO budu energetski nezavisne. Zato više ne puše Čovićevu i Dodikovu priču kojom lične interese predstavljaju kao interese naroda. Američke sankcije protiv Dragana Čovića su, prema informacijama dopisnika Al Jazeere iz Washingtona Ivice Puljića spremne i samo čekaju da budu izvučene iz ladice, a to će možda desiti baš zbog plinske interkonekcije.

"Govoriti o Zakonu o južnoj plinskoj interkonekciji kroz prizmu ‘stručnjaka’ koji su učestvovali u njegovoj izradi je komično jer prijedlog HDZ-a je plagijat zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH. Doduše, puno je takvih plagijata u BiH, ali to uvesti kao autorski rad u Vladu ili Parlament FBIH je nelogično jer ideja za izradu zakona je nastala od mene, a onda čitav zakon nastao u BH-Gasu od etabliranih stručnjaka kao pomoćno sredstvo u realizaciji projekta prvenstveno kroz imovinsko pravne poslove. 

Kada se sve analizira niti jedna tvrdnja gospodina Čovića nije činjenica već je sve fikcija koja treba da opravda nešto što je neko zamislio na prostoru od Makarske do Splita. "Neko" je pripremio i kamione, rovokopače, formirao firmu za izgradnju cjevovoda i pripremio da zaposli bližu i dalju rodbinu u novoformiranoj firmi Južna plinska interkonekcija. Vidi se da nije projekat pojedinca", ironično odgovara na naše pitanje Bečarević.

Zanimljivo je, kaže Bečarević, da Čovic o BH-Gasu govori samo u negativnom kontekstu:

"Ne mogu, a da se ne zapitam zašto tolika količina negativnih vibracija. Šta je to pogrešno u ovoj kompaniji, a nije pogrešno u hiljadama drugih kompanija. 

Kada govori o tri pošte ili tri elektroprivrede postavlja se pitanje da li trebamo imati i tri željeznice, tri  kompanije za skladištenje nafte (terminali), tri elektroprenosa itd. Zašto onda nemamo 3 kompanije za izgradnju autocesta, 3 kompanije za ceste, 3 zavoda za zapošljavanje, 3 OIE, 3 Olimpijska komiteta… 

Zaista je toliko nelogičnosti u izjavama i stavovima kojima se brani novi operater transportnog gasnog sistema da je to začuđujuće.

ČOVIĆ NE POZNAJE MATERIJU O KOJOJ PRIČA

Istovremeno, za vrijeme blokade Južne interkonekcije Aluminiju Mostar ne smeta ruski gas kojim se snabdijeva iz Zvornika ili Broda. Ruski gas iz entiteta RS nije problem gospodinu Čoviću, ali jeste BH-Gas. Tu nema kriminala, ali ga ima u BH-Gasu. Nema kriminala u Aluminiju, nema u EPHZHB, nema u OIE, ali ga ima u BH-Gasu. 

Problem su krvna zrnca (nacionalna) u BH-Gasu, a nisu problem u kompanijama koje pokriva bivša Herceg-Bosna. Niti jedno imenovanje na Vladi FBIH ne može proći, a da ne dobije saglasnost HDZ-a na isti način kako su prolazili članovi HDZ-a kada su bili zainteresirani da ih bude u NO BH-Gasa", tvrdi Bečarević.

Da ne poznaje materiju pokazuje i Čovićev tvrdi stav o tome da će gas dolaziti iz Hrvatske, prolaziti dobrim dijelom kroz dio BiH u kojem živi puno Hrvata, pa je eto zbog toga Hrvatski narodni sabor projekat proglasio prvorazrednim nacionalnim interesom za Hrvate. Ovo miješanje jednog isključivo ekonomskog i geopolitičkog pitanja s pitanjem nacionalnog interesa za bilo koji narod je potpuni promašaj. Dakle, da pojasnimo, iako će taj gasovod jednog dana prolaziti kroz Čovićevu “fiktivnu hrvatsku teritoriju” ovom gasovodu će život udahnuti potrošači u Sarajevu, a ne u Hercegovini.  

Stručnjaci kažu da kada izgradite gasovod potrošač vam je potreban odmah, a u ovom slučaju to je Kanton Sarajevo. Prihodi se moraju generirati odmah jer će istovremeno biti i rashodi. Distribucija gasa u Sarajevu je nastajala 40 godina, a ako neko misli da će u Hercegovini distribucija nastati za godinu-dvije i sa potrošnjom gasa kao u Sarajevu onda nije konsultovao prave stručnjake. 

"Kada je HDZ glasao za prelazak na Turski tok na vladi FBiH nije mu smetao BH-Gas, a ni nacionalna struktura. Ne rekoše tada idemo prema jugu. Što reče moj prijatelj Mašić, Milorade možeš samo sanjati za odlazak sudija i ja kađem, Dragane, samo budan možeš sanjati da ćeš provesti plan", kaže Bečarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...