NEWSWEEK IZDVOJIO: Ovo su četiri najvažnija zaključka iz Putinovog intervjua s Carlsonom

Intervju koji je snimljen u utorak i prvi put objavljen isključivo putem mreže Tucker Carlsona traje više od dva sata, tokom kojih je Putin također podijelio svoja razmišljanja o temama kao što su umjetna inteligencija (rekao je da bi međunarodne regulative jednog dana mogle biti potrebne) te predstojećim predsjednički izbori u SAD-u.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2024  09. Feb. 2024

  • 0

Američki konzervativni novinar Tucker Carlson noćas je objavio svoj intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u kojem su razgovarali o ratu u Ukrajini, širenju NATO-a i odnosu Rusije i Sjedinjenih Država.

Intervju koji je snimljen u utorak i prvi put objavljen isključivo putem mreže Tucker Carlsona traje više od dva sata, tokom kojih je Putin također podijelio svoja razmišljanja o temama kao što su umjetna inteligencija (rekao je da bi međunarodne regulative jednog dana mogle biti potrebne) te predstojećim predsjednički izbori u SAD-u.

Newsweek je izdvojio četiri važna zaključka i naglaska iz intervjua.

Putin kaže da je mir s Ukrajinom još uvijek moguć

Carlson je upitao Putina misli li da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još uvijek "ima slobodu pregovarati o rješenju ovog sukoba". Putin je odgovorio potvrdno i rekao da vjeruje kako je dogovor moguć. Naglasio je da bi "prestankom slanja oružja Ukrajini" od strane Zapada rat vrlo brzo završio.

Ustvrdio je da su zapadne zemlje, nakon što su ruski pregovarači pokušali postići mirovni sporazum s Ukrajinom u ranoj fazi rata koji je započeo u februaru 2022., uvjerile Zelenskog da se nastavi boriti.

Mirovni pregovori s Ukrajinom bili su "skoro finalizirani", rekao je Putin, ali tada je Ukrajina "odbacila sve te sporazume i poslušala upute zapadnih zemalja, evropskih zemalja i Sjedinjenih Država da se bori protiv Rusije do samog kraja".

Dodao je i da je potom Zelenski potpisao zakon kojim se zabranjuju pregovori s Rusijom.

"Kako ćemo pregovarati ako je on sebi i svima to zabranio? Znamo da on iznosi neke svoje ideje oko tih pregovora, ali da bismo se nešto dogovorili, treba voditi dijalog", rekao je Putin. 

Ruski predsjednik također je rekao da napad na Poljsku ili Latviju nije u interesu Rusije i dodao da bi to učinio samo ako bi bilo koja od tih zemalja napala Rusiju. "Protivi se zdravom razumu uključiti se u neku vrstu globalnog rata, a globalni rat će cijelo čovječanstvo dovesti do ruba uništenja. To je očito", rekao je.

NATO je i dalje u glavi Putina

Putin se tijekom intervjua opširno osvrnuo na svoje protivljenje širenju NATO-a, ali je također govorio o tome kako je jednom razmatrao ulazak Rusije u savez.

Prema Putinovim riječima, jednom je s tadašnjim predsjednikom Billom Clintonom razgovarao o izgledima da Rusija postane članica bloka. Tvrdio je da je Clinton isprva odgovorio: "Mislim da da", ali kasnije te noći američki se čelnik navodno povukao nakon razgovora sa svojim timom, rekavši Putinu da ulazak Rusije u NATO u tom trenutku nije moguć.

"Da je rekao da, proces približavanja bi započeo, a na kraju bi se to možda i dogodilo da smo vidjeli neku iskrenu želju kod naših partnera. Ali to se nije dogodilo", rekao je Putin Carlsonu.

Putin smatra da se Amerika više boji Kine nego Rusije

Carlson i Putin govorili su o tome kako se činilo da će SAD i Rusija imati dobre odnose nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali to nije bio slučaj. Carlson je spomenuo kako je Putin rekao da se Zapad boji jake Rusije i upitao zašto je to tako, ako se SAD ne boji Kine.

"Zapad se boji jake Kine više nego jake Rusije, jer Rusija ima 150 miliona ljudi, a Kina ima 1,5 milijardi stanovnika. A njena ekonomija raste strahovito, odnosno 5 posto godišnje", odgovorio je Putin.

"Potencijal Kine je ogroman. To je najveća ekonomija na svijetu danas u smislu pariteta kupovne moći i veličine ekonomije. Već je davno prestiglo Sjedinjene Države i raste velikom brzinom", rekao je.

Kazao je i da je pogrešno razmišljati na način ko se koga više boji.

Odnos s američkim predsjednicima

Putin se držao podalje od podržavanja bilo kojeg kandidata na izborima 2024., ali je rekao da se ne sjeća kada je posljednji put razgovarao s predsjednikom Joeom Bidenom. Također je rekao da je imao dobar odnos s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom dok je bio u Bijeloj kući.

Ipak, najveću pohvalu dobio je bivši predsjednik George W. Bush.

"Imao sam jako dobar odnos s Bushom. Znam da su ga u SAD-u prikazivali kao nekakvog seoskog dečka koji ne razumije mnogo. Uvjeravam vas da to nije tako", rekao je Putin.

Nakon što je dodao da je Bush "napravio puno grešaka u odnosu na Rusiju", Putin je rekao da je "imao jako dobar odnos s njim".

Na pitanje Carlsona hoće li se odnosi s Rusijom poboljšati s novom administracijom nakon Bidena, Putin je rekao da se "ne radi o vođi", već o odlukama "vladajućih elita".

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...