BEZ ODGAĐANJA: Dva su razloga da odmah posjetite hitnu ako vas boli zub - otečeno područje oko oka ili vrat i oticanje u...

Većina boljki vezana uz zube može se odgoditi za nekoliko dana, a i bol se može ublažiti lijekovima. No kod ove dvije stvari ne smijete čekati.

  • Zdravlje

  • 09. Feb. 2024  09. Feb. 2024

  • 0

Zub može boljeti iz mnogo razloga: karijes, zubni apsces, napuknut ili oštećen zub, labava ili slomljena plomba, infekcija...

Većina njih može pričekati, no dvije su stvari koje zahtijevaju hitnu intervenciju i vjerovatno odlazak u hitnu.

Posjeta hitnoj pomoći potreban je ako imate zubobolju plus:

- otečeno područje oko oka ili vrat

- oticanje u ustima ili vratu koje otežava disanje, gutanje ili govor. 

Onima sa sljedeće četiri tegobe liječnici savjetuju da što prije posjete stomatologa. No ne moraju žuriti u hitnu:

- proble traje više od dva dana

- bol ne nestaje kada se uzimaju tablete protiv bolova

- visoka temperatura, bolan zagriz, crvene desni ili loš okus u ustima

- otečen obraz ili čeljust.

Kako olakšati bol

Za ublažavanje zubobolje pacijentima se savjetuje uzimanje lijekova protiv bolova poput paracetamola. Oboljelima se također savjetuje ispiranje usta slanom vodom ili korištenje gela za ublažavanje bolova u ustima. Jedite meku hranu, poput jogurta ili kajgane, i pokušajte izbjeći žvakanje s bolnim zubom, prenosi Ordinacija.hr. 

Nemojte jesti slatku, jako vruću ili jako hladnu hranu. Također, nemojte pušiti – to može pogoršati neke probleme sa zubima.

Održavajte oralno zdravlje

Stomatolozi kažu kako je najbolji način da spriječite zubobolju održavanje zuba i desni što je moguće zdravijima. Evo nekoliko načina na koje možete održati svoje oralno zdravlje:

- redovite stomatološke kontrole

- smanjite slatku hranu i pića

- perite zube dva puta dnevno pastom za zube s fluorom

- očistite između zuba koncem ili interdentalnom četkicom.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...