ZA RAZLIKU OD PREMIJERKE BRNABIĆ, SONJA BISERKO TVRDI SUPROTNO: "Rezolucija Evropskog parlamenta je itekako obavezujuća, moralno i politički"

Biserko ne očekuje da Vučić reaguje u ovom trenutku na stavove Rezolucije EP o izborima i Kosovu jer, kako kaže, čeka i američke i evropske izbore.

  • Regija

  • 09. Feb. 2024  

  • 0

Evropski parlament izglasao je rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača. Za rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora glasao je 461 poslanik, protiv je bilo 53, dok je uzdržanih bilo 43.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u izjavi za Antenu M kaže da je usvajanje rezolucije očekivano, zbog svega onoga što se dešavalo tokom parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji.

"Ta rezolucija bila je očekivana, o njoj se dosta govorilo. S obzirom na to da je EU na svim nivoima kritikovala način na koji su sprovedeni izbori u decembru, rekla bih da se posebno u tome isticala Njemačka, ali Evropski parlament je o tome imao zanimljivu raspravu i očekivala se oštra rezolucija. Ono što u rezoluciji stoji jeste da se ponove izbori u Beogradu, da se formira komisija koja bi istražila sve nepravilnosti i, naravno, traže se pregovori između Vlade i opozicije što bi bio način da se prevaziđe ta situacija", objašnjava Biserko.

Komentarišući reakciju zvaničnog Beograda, prije svega premijerke Ane Brnabić da rezolucija nije obavezujuća, Biserko tvrdi suprotno - da je rezolucija i te kako obavezujuća, moralno i politički.

"Ona je moralno i politički i te kako obavezujuća! Drugo, sve Vlade, osim mađarske i eventualno slovačke, podržavaju i vrše pritisak u tom pravcu", dodaje Biserko.

Biserko ističe da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pod pritiskom, naročito zbog Banjske, ali i zbog ogoljenog uticaja Rusije na djelove vlasti u Srbiji.

"Vučić lično je pod velikim pritiskom ne samo zbog izbora, prije svega zbog Banjske, pošto je to bio bezbjednosni rizik za cio region, ali i Evropu na koji je Zapad reagovao promptno. Izašao je izvještaj kosovske Vlade koji je vrlo detaljan i vrlo ubjedljiv. S druge strane imate Rusiju koja hvali Srbiju, sve ono što bi Beograd rado sakrio ili ne, u svakom slučaju se ogoljava prisutnost Rusije koja očigledno ima jak uticaj u nekim strukturama u ovoj zemlji".

Biserko ne očekuje da Vučić reaguje u ovom trenutku na stavove Rezolucije EP o izborima i Kosovu jer, kako kaže, čeka i američke i evropske izbore.

"Njegova pozicija definisaće se onako kako se stvari budu kretale. To će trajati neko vrijeme zato što on sigurno neće donijeti odluke sada i brzo. Problem je što opozicija, s pravom naravno, istjeruje ovu stvar povodom izbora, međutim ona se nije oglasila u vezi sa Kosovom i pomogla da se taj dio skine s dnevnog reda. A Vučić je u suštini Briselskim sporazumom dao Kosovo", zaključuje Sonja Biserko u izjavi za Antenu M.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...