SAFET KEŠO UPOZORAVA: "Dodik ne krije svoje secesionističke namjere, ukoliko bi dobio nadmoć u Ustavnom sudu..."

(...) ne bi se libio da povuče secesionistički potez. Imao bi podršku Vladimira Putina."

  • Politika

  • 09. Feb. 2024  

  • 0

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je odluku o započinjanju pregovora s Frontexom, Evropskom agencijom za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama.

To je samo jedan od uslova koje je potrebno ispuniti do marta kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju EU. Još se čeka na Zakon o sprečavanju pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. O tome, te općenito radu državne vlasti, izazovima s kojim se BiH suočava, govorio je zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH Safet Kešo za Hayat TV.

Jučer je održan sastanak lidera stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ-a. Dakle, još jedan sastanak u nizu. Dogovorili su se da će usaglašavati 3 zakona, među njima i Izborni zakon BiH.

"Teško je odgonetnuti da li su se dogovorili ili je vrsta nesporazuma. Sada su se usaglasili da je riječ o dogovoru. Mislim da u njihovoj komunikaciji nedostaje iskrenosti. Kada bi bilo više iskrenosti, mislim da bi efekti njihovog rada bili bolji. Vidimo da oni nisu uspjeli od 50 planiranih zakona usvojiti 5. Oni su naročito bili vrijedni u akciji zaposijedanja fotelja. Tu su preko 100 posto prebacili normu. Njihova ralizacija kada su u pitanju planirani zakoni ne bi se mogla izraziti cifrom ili procentom većim od 20 posto", rekao je Kešo.

Dragan Čović kaže da su vrijeme potrošili i na analizu zaključaka sastanka u Laktašima, te smatra da je 7 dana, odnosno najkasnije do kraja naredne sedmice realan termin za usaglašavanje ova 3 zakona.

"Bilo je pet lidera. Mislim da je samo Forto ostao bez izjava u javnosti. Ostali su pjevali pjesme. Dodik i Čović su rekli da su postigli neke dogovore. Nikšić je odmah po povratku sa Dodikovog imanja objavio neku vrstu zaključaka. Konaković ga je demantirao. Sutradan se ponovo javio Dodik i zaprijetio da će pustiti tonske zapise sa tog sastanka. Haos je u harmoničnoj klimi, kako oni kažu. Govore o sporazumima, a očigledno je nesporazum. Bolje je ako je to bio nesporazum. Oni su tamo pokušavali jedni druge nadmudriti. Nije riječ o borbi sa političkim vukovima. Nisu temelji pregovora postavljeni kako bi trebalo", smatra Kešo.

Rekao je i kako gleda na to da Dodik uslovljava dogovor o zakonima koje traži EU odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"Dodik ne krije svoje secesionističke namjere. Ukoliko bi dobio nadmoć u Ustavnom sudu, ne bi se libio da povuče secesionistički potez. Imao bi podršku Vladimira Putina. To bi bio pokušaj da se instalira proruska državica u srcu Evrope. To bi bila državica sa koje bi se lansirali ruski utjecaji u srce Evrope, a nije isključeno da se tu instaliraju i neki drugi lanseri. Ovo treba biti jedno upozorenje svim faktorima EU i međunarodne zajednice – istakao je Kešo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...