ŠEF TURSKE DIPLOMATIJE ZABRINUT: "Ćutanje svijeta je saučesništvo u genocidu u Gazi"

Turski ministar vanjskih poslova se osvrnuo i na izraženiju islamofobiju i izazove s kojima se suočavaju muslimanske zajednice širom svijeta.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2024  

  • 0

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio je u petak zabrinutost zbog ćutanja svijeta o akcijama Izraela u Gazi, opisujući to kao "saučesništvo u genocidu“.

"Ako masakr u Gazi ne prestane, ako rješenje o dvije države ne stupi na snagu, nije teško predvidjeti da će se takvi sukobi ponavljati i širiti”, upozorio je Fidan u obraćanju na 5. Generalnoj skupštini Foruma mladih Islamske saradnje (OIC), koji je počeo u Istanbulu u petak, prenosi Anadolija.

On je pozvao i na rješenje dvije države u Palestini kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba i naglasio važnost korištenja tehnologije uz oprez protiv njenih negativnih uticaja.

Turski ministar vanjskih poslova se osvrnuo i na izraženiju islamofobiju i izazove s kojima se suočavaju muslimanske zajednice širom svijeta.

"Moramo ući u izvor ovih poteškoća i boriti se protiv njih. Moramo dati sve od sebe da predstavljamo islam na najbolji mogući način“, rekao je Fidan.

Fidan je naglasio neophodnost unutrašnje solidarnosti i proaktivnog rješavanja problema unutar islamskog svijeta protiv islamofobije.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...