POTRES U (MOSTARSKOM) SDP-u: Epicentar s lijeve strane Neretve, ozbiljno se "zaljulalo" i u sarajevskoj Centrali

Svađa Žuljevića i Zalihića nakon ostavke ovog drugog, na strani ovog prvog i Nikšić i Prlić.

  • Politika

  • 11. Feb. 2024  11. Feb. 2024

Priredio: Dino Bajramović

Kad god se desi da predsjednik mostarskog gradskog odbora bilo koje stranke podnese ostavku, ili se dogodi međustranački sukob baš u hercegovačkom središtu, i centrala u Sarajevu se zatrese. Ako partije, naravno, glavno sjedište imaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. A imaju, barem, neke od najvažnijih u Federaciji BiH.

Tako se i podrhtavanje tla osjetilo u ulici Alipašina u Sarajevu, u kojoj je sjedište SDP-a BiH, kada je predsjednik Gradskog odbora Mostar Arman Zalihić 7. februara podnio ostavku.

DELEGATI I „OSTALI“

U informaciji koja je objavljena tu večer, moglo se pročitati da je ova 33-godišnjak otišao sa pozicije na kojoj je bio od 2019. zbog prevelikog obima posla. On je od gradskog vijećnika, preko zastupničkih klupa u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona stigao i do klupa u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ispred svoje partije.

Da je podnio ostavku potvrdio je vrlo brzo na svom Facebook profilu, ali je i „potvrdio“ da nije razlog za ostavku obim posla, nego obim „pravnog nasilja“ u stranci čije je član od 2011., a član Glavnog odbora od prije četiri godine. Da skratimo, nekoliko je osoba bitno utjecalo što je Zalihić podnio ostavku, ali prije svega Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Parlamentu FBiH. U prethodnom mandatu, Žuljević je bio zastupnik u Skupštini HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda ostalih. A „ostali“ je i Arman Zalihić,

A ako ste u prethodne tri, četiri godine krstarili Hercegovinom istočno od Neretve, kao što jeste potpisnik ovih redova, i razgovarali sa SDP-ovcima, mogli ste saznati i da se dva „ostala“, jedan bivši i jedan aktuelni delegat u Domu naroda FBiH i ne vole baš previše. Uz Anera Žuljevića je i potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić. A izgleda i predsjednik te stranke Nermin Nikšić.

„Razlog ostavke je što jedna maliciozna grupa ljudi već duži period vrši pravno nasilje nad većinom članova Gradskog odbora, grubo kršeći Statut SDP-a, a tom pravnom nasilju se jučer pridružio i sam vrh Partije“, napisao je Zalihić na FB-u i malo se pohvalio: „Ogranak sam preuzeo u periodu katastrofalnog izbornog rezultata, u vrijeme kad su samo još rijetki svraćali u SDP. Za samo dvije godine, na Lokalnim izborima u Mostaru doveli smo stranku do najboljeg izbornog rezultata ikada, a moja malenkost je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova od svih kandidata na bilo kojim izborima na listama SDP-a u Gradu Mostaru. U drugom izbornom ciklusu u kojem sam vodio SDP Mostar, na posljednjim Općim izborima, ostvarili smo rast od preko 50% u odnosu na prethodne Opće izbore, po čemu smo četvrta najuspješnija organizacija SDP-a u državi.“ U principu, istina je ovo što piše, ali je istina i da nije odgovorio na našu poruku koju smo mu poslali na njegov viber broj, uz molbu za razgovor. A molba je upućena i Aneru Žuljeviću, koji također nije našao za shodno da nam odgovori. Zapravo, htjeli smo napraviti mali polemički poligon, ali izgleda da su se brzo „ispucali“ optužujući jedan drugog vrlo brzo nakon Armanove ostavke.

Kad je pročitao šta je Zalihić napisao, Žuljević je svoje „pismo“ počeo tako što je potencijalne čitatelje pokušao uvjeriti kako „nema namjeru polemizirati sa narcisoidnim tipovima“, niti bi „odgovarao na laži i objede“, da nije u pitanju „zaštita žena u SDP na koje se 'predsjednik u ostavci' frajerski obrušio“.

On je rekao i da mu „izborni rezultati i samohvalisanje“ nisu običaj, niti će ikada postati.

"To ostavljam njemu, najvećem magu kadrovske i svake druge politike- Za razliku od njega, svi moji politički rezultati zadnjih 20 godina nisu samo moji isključivo, nego svih članova SDP-a i svih onih koji to nisu, a prepoznali su da kao tim radimo dobar posao. Niko nije važniji od SDP-a, jer svaka individualnost u politici treba da se zbraja kako bi iskoračila u borbu za zajedničke vrijednosti i interese onih koji su nam dali povjerenje“, naveo je Žuljević.

A Arman Zalihić, pak, piše: “Kada nisu uspjeli da svojim morbidnim lažima i spletkama poljuljaju povjerenje članova Gradskog odbora u moj rad, iskoristili su činjenicu što su dva člana manjine, Aner Žuljević i Lana Prlić, ujedno članovi Predsjedništva SDP-a BiH. Spomenuti 'drugovi' obmanuli su Predsjedništvo da formira radnu grupu za ispitivanje odnosa u navodno podijeljenom Gradskom odboru Mostar.“ Tvrdi i da se „za razliku od obmanutih članova Predsjedništva koji vjerovatno nisu ni znali za šta glasaju, predsjednik Nikšić sasvim svjesno svrstao na stranu maliciozne grupe“.

ON, ONA, BRAT I PRIJATELJICA

Nikšiću „uopće ne zamjeram simpatije prema Prlić i Žuljeviću, međutim zamjeram mu što je odigrao ključnu ulogu u donošenju nestatutarne odluke kojom se vrh SDP-a iživljava nad demokratski i legitimno izabranom GO naše organizacije“. U malicioznu grupu uvrstio je, pored Anera Žuljevića i Lane Prlić, brata ovog prvog i najbolju prijateljicu ove druge.

„Predsjedništvo SDP-a BiH je odlučilo da zaključke o sudbini naše organizacije predloži Radna grupa čiju većinu čine Lana Prlić, njena najbolja prijateljica, Aner Žuljević i njegov brat, potpuno ignorirajući demokratski i legalno izabran Gradski odbor. Razlog udara leži u neostvarenim osobnim interesima pojedinaca iz grupe kao i u strahu od toga hoće li obitelj i prijatelji dobiti prolazna mjesta na predstojećim lokalnim izborima. Oni ne opraštaju što ministarsku funkciju obavlja čovjek koji je univerzitetski profesor, doktor nauka bez ijedne mrlje u karijeri i što SDP Mostar više nije privatna stranka obitelji, prijatelja i kumova nego stranka u koju sve više navraćaju novi, mladi, visokoobrazovani i profesionalno nekompromitirani ljudi. Kreiranje listi i organizaciju kampanje im velikodušno prepuštam, te im želim mnogo sreće i uspjeha, a rezultate ćemo uspoređivati nakon izbora. U idućem periodu posvećujem se još intenzivnijem radu zastupnika u Skupštini HNŽ i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH u korist građana Mostara, Hercegovine i BiH“, zaključio je Zalihić, potpuno uvjeren kako na predstojećim Lokalnim izborima u našoj državi nema šanse da SDP u Mostaru postigne rezultat ravan onom u vrijeme njegovog mandatu na čelu gradske organizacije. Ministar kojeg mu ne opraštaju je Zanin Vejzović, koji je imenovan za ministra privrede u Vladi HNK, a koji se valjda prekasno priključio SDP-u.

"Naši članovi i njihove porodice su godinama trpjeli zbog demonstracije sile vlasti i mi smo dužni da im ponašanjem kao vlast dokažemo da to nije bila uzaludna patnja. Ko je kome najbolja prijateljica, a ko kome brat, nevažno je dok smo svi u istoj zajedničkoj vjeri kako smo jedna velika porodica u kojoj je jednakost vrijednost koja se životom brani“, veli Žuljević.

Ko je kome? Možda je bolje: ko će kome. Ako ne svoj svome. 

trenutak ...