SAMO TRI PORCIJE NEDJELJNO SPAŠAVAJU SRCE: Ljekar otkrio koja vrsta ribe iz konzerve je najzdravija

Primjena konzervisane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti

  • Zdravlje

  • 11. Feb. 2024  

  • 0

Konzervisanje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Nutricionista dr. Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primjena konzervisane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

– Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna - rekla je dr. Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervisane ribe nedeljno, pomiješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...