NOGOMETNI JUNAK KOJI JE ODUŠEVIO CIJELI SVIJET: Otkrili mu rak, prošao kemoterapije pa postigao gol za titulu prvaka…

U manje od dvije godine prošao put od pakla i straha za svoj život, kada mu je dijagnosticiran rak testisa, do junaka nacije.

  • Sport

  • 12. Feb. 2024  

  • 0

Obala Bjelokosti treći put u svojoj povijesti postala je prvak Afrike nakon što je u jučerašnjoj utakmici za naslov u Kupu nacija pobijedila Nigeriju 2:1. Utakmica je igrana u Abidjanu pred 60.000 gledatelja, a njen junak postao je Sebastien Haller.

Grupnu fazu natjecanja jedva je prošla s jednom pobjedom i dva poraza, od kojih joj je jedan nanijela upravo Nigerija, zbog čega je i dotadašnji selektor Jean-Louis Gasset dobio otkaz usred turnira, a ekipu privremeno preuzeo Emerse Fae. Obala Bjelokosti je na kraju došla do treće titule u svom petom finalu u Kupu nacija. Prethodna dva osvajala je 1992. i 2015. godine.

Nigerija je bolje otvorila finale i povela je u 38. minuti golom Williama Troost-Ekonga. Preokret je stigao golovima koje su postigli Franck Kessie u 62., a onda i Haller u 81. minuti.

Haller je tako u manje od dvije godine prošao put od pakla i straha za svoj život, kada mu je dijagnosticiran rak testisa, do junaka nacije.

Zbog operacije i kemoterapija propustio je većinu sezone, a onda se vratio i postao ključan igrač Dortmunda u lovu na titulu. Vukao je Borussiju golovima, držao je na prvom mjestu, a onda u posljednjoj utakmici sezone promašio dvije ključne šanse u remiju 2:2 protiv Mainza. Iskoristio je to Bayern i pobjedom 2:1 kod Kölna izjednačio bodovni učinak Dortmunda i uzeo titulu.

Haller, barem zasad, nije uspio postati junak Dortmunda, no jest svoje domovine. Nakon što je u polufinalu Afričkog kupa nacija postigao jedini gol na utakmici protiv Konga i odveo Obalu Bjelokosti u finale kontinentalnog turnira, jučer je zaokružio nevjerovatnu priču golom vrijednim titule.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...