"SB" OTKRIVA - POLITIKA UŠTEDA SEBIJE IZETBEGOVIĆ STIGLA NA NAPLATU: Više od 50 radnika KCUS-a dobili sudske sporove, bolnica im mora isplatiti blizu pet miliona KM

Još najmanje 1000 uposlenika najavili da će tužiti KCUS

  • Vijesti

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 5

Piše: MAJA RADEVIĆ

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dužan je isplatiti blizu pet miliona maraka po osnovu sudskih presuda koje su uposlenici KCUS-a u proteklom periodu dobili protiv menadžmenta ove zdravstvene ustanove, saznaje Slobodna Bosna.

Prema našim informacijama, uposlenici su tužili bivšu upravu KCUS-a jer su im u protekle tri godine isplaćivane niže plaće u odnosu na pripadajuće koeficijente. Sudske tužbe do sada je podnijelo 55 uposlenika. Većina njih tužili su poslodavca zbog nižih koeficijenata koji su im obračunavani, a manji broj zbog nezakonitih otkaza.

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva KS određuje da se pojedinačni poslovi u zdravstvu razvrstavaju prema grupama složenosti, sa koeficijentima u rasponu od 1,00 do 4,40. Povećanje osnovne plaće vrši se i na osnovu naučnog stepena doktora nauka (10%), magistra (5%) i primariusa (3%). Također, posebno se obračunavaju naknade za dežurstva, prekovremeni i noćni rad, uposlenicima koji rade sa ionizirajućim zračenjima, na hirurškim odjelima, intenzivnoj njezi, itd.

Prema informacijama Slobodne Bosne, za vrijeme bivšeg menadžmenta Kliničkog centra predvođenog dr. Sebijom Izetbegović, veliki broj uposlenika imao je ugovore o radu koji nisu bili usklađeni sa pripadajućim koeficijentima.

- Većina tih radnika nisu se bunili, niti su podnosili tužbe iz straha da ne dobiju otkaze ili da na neki drugi način ne osjete posljedice te svoje „pobune“. Sa dolaskom nove uprave, ti ljudi su se sada ohrabrili i počeli su masovno da tuže i da traže svoja prava koja su im zagarantovana kolektivnim ugovorom – navodi naš izvor iz Kliničkog centra.

Da se KCUS suočava sa velikim brojem tužbi potvrđuje i izvještaj službe finansija KCUS-a koji je dostavljen novoimenovanom Upravnom odboru te zdravstvene ustanove i v.d. generalnog direktora dr. Alenu Pilavu.

„...KCUS se od druge polovine 2023. godine kao i početkom 2024. godine, suočava sa tužbama radnika kojima isti traže kumulaciju dodataka na plaću po osnovu posebnih uslova rada, pridružujući time i potraživanja naknade za prekovremeni rad, minuli rad, rad u dane vikenda i naknade za rad za vrijeme godišnjeg odmora i bolovanja. Mišljenja smo da su tužbe u dijelu koji se odnosi na kumulaciju uslova rada za zdravstvene radnike osnovane“, navodi se u izvještaju u koji je SB imala uvid.

Dio izvještaja koji je dostavljen Upravnom odboru KCUS-a i v.d. Alenu Pilavu

Informaciju da KCUS mora isplatiti između četiri i pet miliona KM radnicima koji su već dobili presude za SB je potvrdio Jasmin Šutković, član Upravnog odbora KCUS-a.

- U vrijeme mandata bivše Uprave samo je 55 radnika tužilo i sve su presude donesene, svima se treba isplatiti, a neki koji su nezakonito otpušteni se trebaju vratiti na posao. Dobili smo, još uvijek nezvanično, podršku Zavoda zdravstvenog osiguranja KS da će finansirati te iznose koji budu potrebni za povećanje plata, odnosno usklađivanje ugovora radnicima – kaže Šutković.

Uz pomenutih 55 radnika koji su već dobili presude, a koje su sada stigle na naplatu novom menadžmentu KCUS-a, još oko 1000 radnika najavljuje da će podnijeti tužbe po istom osnovu. Ako bi do toga došlo, KCUS bi se mogao naći u teškim finansijskim problemima i višemilionskim dugovanjima.

- Svi oni imaju osnovu da nas tuže i sigurno 97 posto njih će nas dobiti na sudu za niži koeficijent koji im je tri godine obračunavan. Upravni odbor osnovao je jednu komisiju i mi ćemo pokušati sa njima da se vansudski nagodimo. Nekima će to odgovarati, nekima možda i neće pa će ipak ići sudskim putem... Ipak, nadam se da neće doći do toga, razgovarat ćemo sa svim radnicima i probati da nađemo neko kompromisno rješenje. Naše službe već rade na tome da se uposlenicima naprave novi ugovori. To je ogroman posao, ali gledat ćemo da to što prije bude završeno – kaže Šutković.

Šutković naglašava da je „politika ušteda“ bivše uprave i direktorice Izetbegović dovela do situacije u kojoj se najveća zdravstvena ustanova sada suočava sa stotinama potencijalnih tužbi radnika. Zanimljivo je da se Sebija Izetbegović tokom svog osmogodišnjeg mandata u medijima promovirala kao prva direktorica koja je medicinskim sestrama priznala koeficijent VSS po osnovu završenog Fakulteta zdravstvenih studija. Međutim, uposlenici KCUS-a sa kojima smo razgovarali tvrde da je bivši menadžment koeficijente priznavao selektivno „onima koji su bili bliski Upravi i direktorici“, dok su ostalim radnicima plaće obračunavane po nižim koeficijentima.

Šta će biti sa dr. Gavrankapetanovićem i smjenama šefova disciplina

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac već više od dva mjeseca odbija dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a. Gavrankapetanovića je za tu funkciju predložio Upravni odbor KCUS-a nakon provedenog konkursa na koji se prijavilo četvero kandidata.

Kako saznaje SB, zbog odbijanja ministra Rimca da potpiše saglasnost, UO KCUS-a čak razmišlja o poništenju posljednjeg i raspisivanju novog konkursa.

Ukoliko do toga dođe, dr. Gavrankapetanović jasno je poručio da se ne namjerava prijavljivati na novi konkurs. On je veoma razočaran i ogorčen zbog svega što se dešava jer je do sada već trebao preuzeti novu funkciju – kaže naš izvor.

U medijima su se proteklih dana pojavile i informacije da nova uprava smjenjuje direktore disciplina KCUS-a. Zvanično je potvrđeno da je funkcije razriješena prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, koja je bila dugogodišnja direktorica Dijagnostičke discipline KCUS-a.

- V.d. Alen Pilav nam je dostavio argumentovan izvještaj o njenom radu i mi smo zaključili da ta osoba treba biti smijenjena. Što se tiče ostalih šefova, imat će vremena da dostave izvještaje kako su radili u proteklom periodu. Nije tačno da ćemo ih sve smijeniti, kao što su pisali pojedini mediji. Nama to nije cilj, imate direktore klinika koji su zaista dobro radili svoj posao, poput dr. Nermira Granova i još nekih. Zašto bismo smjenjivali ljude koji rade svoj posao kako treba – kaže član UO KCUS-a Jasmin Šutković.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...