PO MIŠLJENJU VOJNOG STRUČNJAKA: Tri su moguća izraelska scenarija u gradu Rafah

Vojni ekspert Fayez Al-Duwairi je rekao da Izrael možda prijeti vojnom operacijom u Rafahu kako bi dobio ustupke u sporazumu o primirju koji je obznanjen na sastanku u Parizu.

  • Svijet

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 0

Vojni ekspert general-major Fayez Al-Duwairi rekao je da postoje tri moguća scenarija za predstojeću izraelsku vojnu operaciju u gradu Rafah, u južnom Pojasu Gaze.

Al-Duwairi je istakao da su najveći problem sa kojim se Izrael suočava u ovom procesu raseljeni ljudi u gradu, kojih ima oko 1,3 miliona, jer će Tel Aviv morati evakuirati to područje.

On je rekao da u praksi Izrael nema izbora do da potisne raseljene ka egipatskom Sinajskom poluostrvu, jer za njih nema mjesta u centralnoj i južnoj Gazi, dok vlada Benjamina Netanyahua odbija mogućnost njihovog povratka u Pojas.

S obzirom da Egipat prijeti da će suspendovati sporazum iz Camp Davida ako Izrael pokrene vojnu operaciju u Rafi, izraelska vojska bi mogla pokušati zauzeti Filadelfijski koridor kako bi u potpunosti izvršila opsadu Gaze, smatra Al-Duwairi.

Egipat i SAD imaju posljednju riječ

Vojni ekspert je rekao da Izrael možda prijeti vojnom operacijom u Rafahu kako bi dobio ustupke Palestinaca u sporazumu o primirju koji je obznanjen na sastanku u Parizu.

Al-Duwairi smatra da egipatski i američki stav predstavljaju posljednju riječ u ovom procesu, jer ove dvije zemlje imaju snagu da efikasno spriječe Izrael mehanizmima koje posjeduju.

Izrael ne može izvesti vojnu operaciju u Rafahu, a da ne izvrši masakr nad raseljenim licima, rekao je Al-Duwairi, dodajući da to predstavlja veliki pritisak čak i na pomagače Tel Aviva, piše Al Jazeera.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...