"SB" NA PREDSTAVLJANJU URBANISTIČKOG PLANA: Sarajevo bi postalo 15-minutni grad, Rajlovac njegov novi centar do kojeg bi vodio tramvaj (FOTO)

Ovim ambicioznim urbanističkim planom tretira se javni prijevoz u Sarajevu, kao i utjecaj visokih zgrada na kvalitet zraka.

  • Vijesti

  • 12. Feb. 2024  

  • 2

U Sarajevu je danas predstavljen nacrt plana za koji nadležni tvrde da će se njima ostvariti urbanistički i infrastrukturni preporod Kantona Sarajevo.

Ovim ambicioznim urbanističkim planom tretira se javni prijevoz u Sarajevu, kao i utjecaj visokih zgrada na kvalitet zraka.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS) najavio je kako će realizacijom ovog plana Sarajevo postati 15-minutni grad, što bi trebalo značiti da će građani sve svoje potrebe moći ostvariti pješačenjem do 15 minuta. Odnosno, da bi na udaljenosti od 15 minuta trebali imati vrtić, školu, zdravstvenu ustanovu i svu ostalu javnu infrastrukturu koja im je potrebna za svakodnevni život.

Direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Faruk Muharemović je naveo da je izradu novog urbanističkog plana predvodila arhitektica profesorica emeritus Vlasta Jelena Žuljić, kao i da su ovim planom obuhvaćeni projekti koji su planirani značajno ranije, ali da su uključeni i potpuno novi projekti.

Pod potpuno nove projekte Muharemović je istakao izgradnju tramvajske pruge od Stupa, preko Azića i Rajlovca, do budućeg gradskog parka "Sastavci", tačnije prostora na sastavu rijeka Bosne, Željeznice i Zujevine.

Ovaj tramvajski krak bi tako u potpunosti bio na trasi 13. transverzale, dodajući kako će prostor kod Rajlovca zahvaljujući tramvajskom prijevozu postati novi centar Kantona Sarajevo.

Muharemović je napomenuo da je planirana i izgradnja tramvajske pruge do Dobrinje i Šipa, no dodao je kako tramvajska pruga do Dobrinje neće biti na trasi 11. transverzale, kako je to ranije planirano, već na trasi 10. transverzale. Pojasnio je i zašto je došlo do ove promjene navodeći kako bi gradnja na trasi 11. transverzale bila mnogo skuplja. Planirano je da tramvajska pruga do Šipa bude na trasi Prve transverzale.

U svom izlaganju, Muharemović je naveo da se nacrtom urbanističkog plana tretira i pitanje vjetrokoridora, tj. utjecaja visokih građevina na kvalitet zraka.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak (NS) je naveo da je bilo oponenata novog urbanističkog plana te smatra da je riječ o "vrlo futurističkom rješenju".

Danas predstavljeni nacrt urbanističkog plana prvo ide na Skupštinu Kantona Sarajevo, te bi nakon usvajanja u skupštini, uslijedila dvomjesečna javna rasprava tokom koje bi moguće bile izmjene nacrta ovog plana.Potom bi Vlada Kantona Sarajevo utvrdila prijedlog urbanističkog plana kojeg treba usvojiti i kantonalna skupština kako bi stupio na snagu.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...