"SB" NA LICU MJESTA: Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta na međunarodnoj konferenciji poručio - "BiH i Sarajevo su izvor nadahnuća za cijeli svijet" (FOTO)

Predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa kazao je da je Parlamentarna skupština BiH primjer različitosti i inspiracije stvarnih civilizacijskih i ljudskih vrijednosti.

  • Vijesti

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 0

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta organizovali su u ponedjeljak u Sarajevu Međunarodnu konferenciju pod nazivom "Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot", koja je u glavnom gradu BiH okupila oko 400 učesnika koji će razmatrati teme suživota i mira u svijetu punom globalnim prijetnji i izazova, javlja Anadolu.

Konferencija okuplja predsjednike i članove parlamenata, vjerske lidere, predstavnike civilnog društva, članove akademske zajednice i druge stručnjake iz velikog broja država kako bi se uključili u dijalog i zajednički definisali ključne mjere za izgradnju pravednijih i kohezivnijih društava.

U ime organizatora konferencije, javnosti su se obratili zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić i generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa.

Zvizdić je izjavio da je mir moralni imperativ i najvažnija ljudska potreba. Kako je kazao, na panelima će se razgovarati o modelima na bazi kojih treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost, saradnju među ljudima različitih vjera i nacija.

"Ova konferencija ima izuzetno važan značaj i zbog činjenice da se održava u Sarajevu, u gradu koga zovemo Jerusalemom Evrope, u gradu kojem već 500 godina, jedni pored drugih stoje bogomolje monoteističkih religija. Jedini grad u kojem se mogu naći takvi primjeri zajedničkog života jeste upravo Sarajevo", naglasio je Zvizdić.

Dodao je da je zbog svoje historije Bosna i Hercegovina država iz koje treba slati poruke mira i saradnje.

"BiH i Sarajevo sasvim sigurno zaslužuju da se o miru i koegzistenciji razgovara upravo ovdje, zbog naše duge historije, zbog činjenice da je ovdje uvijek dolazilo do prožimanja različitih civilizacijskih krugova i zbog činjenice da bez obzira na brojne nedaće kroz koje smo prošli, sačuvan je duh tolerancije i duh poštovanja drugog i drugačijeg. Želimo i da promijenimo svakodnevnu paradigmu, koju nažalost slušamo i u našoj državi i našem regionu. To je paradigma stalne političke konfrontacije, a mi sa toga polja želimo da pređemo na polje humanosti, na polje moralnih normi, na polje saradnje među ljudima, na polje onoga što ljudi istinski žele, a to su saradnja i zajednički život u miru i koegzistenciji", izjavio je Zvizdić.

Predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa kazao je da je Parlamentarna skupština BiH primjer različitosti i inspiracije stvarnih civilizacijskih i ljudskih vrijednosti.

"Uvijek sam sretan kada slušam mog prijatelja, kolegu Denisa Zvizdića, kada s takvom iskrenošćom govori o duhu tolerancije i koegzistencije koja vlada u ovoj zemlji, kada govori o toj koegzistenciji kojoj svi težimo i o kojoj svi moramo voditi računa. BiH je, kao što sam maločas rekao na otvaranju konferencije, susret Istoka i Zapada. BiH je stalni izvor nadahnuća za različitost, multikulturalnu, civilizacijsku i svaku drugu koja postoji u svijetu", istakao je Al-Issa.

Dodao je da svi učesnici današnje međunarodne konferencije žele isto, a to su koegzistencija i mir.

"Danas smo svi u potrebi za ovakvim susretima i konferencijama s obzirom na to da zaista moramo u prvi plan dovesti toleranciju, suživot, međusobni sklad i na prvom mjestu mir. Mi u Ligi muslimanskog svijeta se bavimo tom misijom i cilj nam je da širimo toleranciju i suživot. Ova konferencija je samo polazna stanica za misiju koju ćemo promovisati širom svijeta, a to je misija suživota, mira i tolerancije. Sarajevo je prošlo kroz teške trenutke ali je ostalo strpljivo, naučilo je lekcije iz prošlosti i krenulo u pozitivnu budućnost. Sarajevo danas živi, koegzistira, stanovnici ovog grada i svi drugi žive u miru i nadahnjuju cijeli svijet", rekao je Al-Issa.

Konferencija će biti podijeljena u tri panela pod nazivom "Promoviranje regionalnog i globalnog mira kroz susret parlamentaraca i vjerskih vođa u cilju promocije međuvjerskog dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja", "Izgradnja mira i suživota u multireligijskim društvima" i "Političke i vjerske vođe kao graditelji mostova: kako razviti pravednije i kohezivnije društvo?".

Očekuje se da će učesnici konferencije usvojiti i zajedničku izjavu u kojoj će podvući da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za suživot i mir i da su, kao predstavnici građana, parlamenti posvećeni jačanju zakonskih okvira koji vode otvorenijim i inkluzivnijim društvima, kao i to da je poštivanje vjerskih i kulturnih različitosti način da se ojača međusobni dijalog i razumijevanje, prenosi Anadolija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...