BRITANCI PRESJEKLI: Uveli žestoke sankcije izraelskim ekstremistima

Ovaj potez dolazi usred sve veće zabrinutosti britanske vlade zbog izraelske ofanzive u Gazi i najavljenog napada na Rafah gdje je smješteno oko milion Palestinaca.

  • Svijet

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 0

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je nove sankcije ekstremističkim izraelskim doseljenicima koji su napadali palestinske civile, objavio je danas ministar vanjskih poslova David Cameron, javlja Politico.

Sankcijama predstavljenim u ponedjeljak poslijepodne, Ujedinjeno Kraljevstvo će uvesti zamrzavanje imovine, kao i zabranu putovanja i izdavanje viza onima "koji su počinili kršenja ljudskih prava protiv palestinskih zajednica na Zapadnoj obali".

Najavljujući taj potez, Cameron je rekao da sankcije "postavljaju ograničenja onima koji su uključeni u neke od najnečuvenijih povreda ljudskih prava".

"Trebalo bi nam biti jasno što se ovdje događa", rekao je. “Ekstremni izraelski doseljenici prijete Palestincima, često ubistvom, i tjeraju ih s zemlje koja im po pravu pripada. Ovakvo ponašanje je nezakonito i neprihvatljivo.”

Neuobičajeno oštrim jezikom za britansku vladu, saopćenje u kojem se najavljuje ovaj potez kaže: "Izraelski neuspjeh da djeluje doveo je do okruženja gotovo potpune nekažnjivosti za ekstremne naseljenike na Zapadnoj obali."

Ovaj potez dolazi usred sve veće zabrinutosti britanske vlade zbog izraelske ofanzive u Gazi i najavljenog napada na Rafah gdje je smješteno oko milion Palestinaca.

Cameron, na putu u Škotsku, rekao je u izjavi za televizijske stanice da je "duboko zabrinut" zbog mogućnosti kopnene ofenzive u gradu Rafah na jugu Gaze, rekavši da bi Izrael trebao "stati i ozbiljno razmisliti prije nego poduzme bilo kakvu daljnju akciju".

Ističući stradanje civila u Rafahu, gusto naseljenom gradu koji je sada dom za ljude koji su slijedili prethodne izraelske naredbe o evakuaciji, Cameron je rekao: "Nemoguće je zamisliti kako možete voditi rat među tim ljudima... oni nemaju kamo ići."

Službeni glasnogovornik britanskog premijera Rishi Sunaka ponovio je te komentare u ponedjeljak, upozorivši: "Više od polovine stanovništva Gaze sklonilo se ondje i taj je prijelaz ključan kako bi se osiguralo da pomoć može doći do ljudi kojima je očajnički potrebna", javlja Politico. 

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...