BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Komšić je izabran na isti način kao prethodno Čović. S druge strane imate položaj Bošnjaka u RS-u…“

„Nije realno da vi riješite pitanje Predsjedništva, a da ne razgovarate o izmjenama Ustava. Prvo morate riješiti pitanje diskriminacije, a onda eventualno razgovarati o modalitetima izbora članova Predsjedništva“, rekao je on.

  • Politika

  • 13. Feb. 2024  

  • 7

Hoće li političari približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji i podgrijati nadu građanima da može oživjeti politika proširenja? Hoće li Evropsko vijeće i Moneyval sankcionisati BIH zbog nesaradnje? Ima li volje za ozbiljan rad i napredak na dugačkom EU putu? Teme su to kojima se bavila emisija Plenum na FTV-u.

Gosti su bili: Mia Karamehić-Abazović, Miroslav Vujičić i Edin Ramić.

-SDA će podržati sve zakone koji se tiču napretka na evropskom putu BiH, ukoliko sadržajem odgovaraju Ustavu i očekivanjima ove stranke, kazao je Edin Ramić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH, gostujući u emisiji Plenum.

„S druge strane, vrlo često smo dolazili u situaciju da se pod krinkom nekih evropskih zakona dese neka loša rješenja. Vi kada govorite o izbornom zakonu unutar BiH – mi smo 2006. godine usvojili izborni zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH jednoglasno. Tad je nekoliko desetina hiljada ljudi izgubilo pravo glasa na području entiteta Republika Srpska. Kasnije se desio zakon o prebivalištu, pa se ograničilo pravo ljudima koji se trebaju vratiti na područje RS-a da uopšte tamo budu prijavljeni“, kazao je Ramić pa dodao:

„Zašto bismo mi sad podržali neka rješenja koja će značiti prava bilo kome u BiH, a ne misliti uopšte o rješenjima koja znače prava povratnika na područje RS-a? Mi smo jednostavno prešli preko nekih tema i o njima ne razgovaramo. Nama se uvijek stavlja na stol tzv. pitanje hrvatskog naroda u BiH, koje uopšte nije niti neustavno niti nezakonito. Komšić je izabran na isti način kao prethodno Čović. S druge strane imate položaj Bošnjaka u RS-u koji iz izbornog ciklusa u ciklus je kolateral odnosa u BiH“.

Postoji spremnost za pitanje tehničkih izmjena izbornog zakona, ocijenio je Ramić.

„Ono što je ovdje urađeno od strane domaćih aktera vlasti je da se na neki način spriječi nametanje odluke od strane OHR-a. Iako smatram da OHR ne bi ni smio nametnuti tu odluku, jer pitanje je kako bi onda proveli izbore na području RS-a. Njima je dobrodošlo da se ponudi neko rješenje od domaćih aktera, koji očigledno nisu u prilici da izađu i kažu šta su dogovorili“, navodi on.

Prema njegovim riječima, izborni zakon je toliko važan zakon da oko njega trebaju postići dogovor i pozicija i opozicija. On je na tehničkom nivou vjerovatno moguć, dodao je.

„Nije realno da vi riješite pitanje Predsjedništva, a da ne razgovarate o izmjenama Ustava. Prvo morate riješiti pitanje diskriminacije, a onda eventualno razgovarati o modalitetima izbora članova Predsjedništva“, rekao je, između ostalog, Ramić.  

Burnu debatu pred kamarema možete pogledati u nastavku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...