"SB" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE NAŠE STRANKE: Traže ostavku "vjeroučitelja" ministra MUP-a TK, između dva stravična femicida nabavili samo transporter (FOTO)

No, kako su naveli, povod konferenciji za medije nije bilo samo ubistvo Amre, već sva dešavanja koja su se dogodila protekle i početkom ove godine u Tuzlanskom kantonu, a koja su rezultirala katastrofalnom sigurnosnom situacijom za koju su rekli da je do sada na najnižem nivou.

  • Vijesti

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

Naša stranka održala je danas u svom sjedištu u Sarajevu konferenciju za medije o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, za koju je povod bilo ubistvo Amre Kahrimanović koju je ubio policijski službenik Elvis Ćustendil prošle sedmice.

No, kako su naveli, povod konferenciji za medije nije bilo samo ubistvo Amre, već sva dešavanja koja su se dogodila protekle i početkom ove godine u Tuzlanskom kantonu, a koja su rezultirala katastrofalnom sigurnosnom situacijom za koju su rekli da je do sada na najnižem nivou.

Predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kantonu Jasmin Kadić rekao je kako je nabavka transportera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova TK u periodu između dva ubistva - ubistva Nizame u Gradačcu i ubistva Amre u Tuzli - bila jedina poduzeta mjera.

Smatra da je sigurnost, odnosno nesigurnost u TK isključivo političko pitanje te da se politika pokazala kao nesposobna. Zbog toga direktno traži ostavku ministra MUP-a TK Hajrudina Mehanovića.

"Žene u TK-a nemaju nikakvo povjerenje u policiju i policijsku strukturu. Želim zaključiti da su Amru Kahrimanović ubile institucije i one su direktni saučesnici u ubistvu ove nevine žrtve", istakao je Kadić.

I Mirjana Marinković Lepić pozvala je na konkretne mjere koje će u budućnosti dovesti do osjećaja sigurnosti.

"Sigurnosti sistem u TK zakazao i sigurnosna situacija u TK na najnižem niovu. Ubistvo u Gradačcu, pucnjava u Lukavcu i sada ubistvo u Tuzli. Sve su ovo događaji koji zahtijevaju reakciju što prije, ovo su samo najbrutalniji oblici nasilja. Pitanje je gdje to sistem zakazuje i sada treba strateški da se radi na poboljšanju sigurnosti. Nadležni ne samo da nisu uradili ništa po pitanju sigurnosti već su je direktno ugrozili. To su direktni propusti MUP-a TK", rekla je Marinković Lepić navodeći i kako vjeroučitelj ne može biti ministar MUP-a, a već je u drugom mandatu.

"Zašto se čekalo i pokazalo tek nakon ovih brutalnih ubistava. Pored ostavki potrebno je provesti opsežnu istragu ko je sve odgovoran, ko se sve može smatrati odgovornim i samim time se treba sankcionisati", zaključila je Marinković Lepić.

Za kraj konferencije, medijima se obratio i zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i član komisije za sigurnost federalnog parlamenta Dragan Mioković, koji je nedavno govorio za "Slobodnu Bosnu" o ovim problemima, nakon ubistva tinejdžera Farisa Pendeka u Sarajevu.

"Narušena sigurnost u FBiH, a ja u funkciji predsjednika komisije za sigurnost sam u redovnom kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova FBiH Ramom Isakom", rekao je Mioković nadovezujući se na izjavu Mehanovića da se u MUP-u TK ne provode ljekarski pregledi.

"Više od 20 godina sam bavim problematikom sigurnosti, bio sam sudionik i ozbiljnijih propusta, ali nikada ništa skandaloznije nisam čuo od izjave aktuelnog ministra MUP-a TK kada je izjavio da su ljekarski pregledi elitne jedinice policije TK stopirani. Ovo je nešto oko čega Vlada TK-a treba stalno da zasjeda. Mislim da tužilaštvo TK ima priliku da onu sramnu konferenciju nakon ubistva Nizame ispravi na način da sada svoj posao obavi onako kako treba i obavjesti javnost", zaključio je Mioković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...