ZAKON O DIGITALNIM TRŽIŠTIMA: Apple zbog zakona Europske unije ograničava web aplikacije?

Neke web-aplikacije još uvijek rade, no Apple se još nije izjasnio oko nimalo ugodnog preobrata.

  • HiTec

  • 13. Feb. 2024  13. Feb. 2024

  • 0

Još jedna glavobolja čeka programere aplikacija za iPhone. Tokom proteklih nekoliko sedmica proširili su se izvještaji o tome da iOS 17.4 beta 2 uklanja progresivne web aplikacije (PWA) i mogućnost da te web aplikacije šalju push obavijesti kao što to rade mobilne aplikacije.

Primjer popularnog PWA je web-aplikacija za Starbucks, piše Mashable, koja radi poput aplikacije na svim mobilnim platformama, može se spremiti na radnu površinu i omogućuje korisnicima da postavljaju narudžbe i primaju posebne ponude kao push obavijesti - bez potrebe za preuzimanjem aplikacije.

iPhone su sve do iOS 17.4 bete 2 na ovaj način korisnicima omogućavali spremanje određenih web stranica na početni zaslon iPhonea, a web stranice su se mogle otvoriti kao samostalne aplikacije. Apple je prvi put uveo mogućnosti web-aplikacija u najranijim danima iPhonea još 2008. Pokazujući svoju kontinuiranu predanost tom planu, kompanija je 2022. najavila da će web-aplikacije moći generirati push obavijesti. No situacija je drugačija.

Dok su neki mislili da je riječ o bugu ili grešci, najnovija verzija, iOS 17.4 beta 2, uključuje novu poruku pri pokušaju otvaranja web-aplikacije koji jasno daje do znanja da se u pozadini kuha još nešto drugo.

Kako izvještava 9to5Mac, neki korisnici iz EU-a u novoj beti za iOS dobivaju upit kada pokušavaju otvoriti web aplikaciju koja objašnjava da će se web aplikacije 'od sada otvarati iz vašeg zadanog preglednika'. To bi očito poništilo cijelu svrhu PWA, koju bi korisnik trebao tretirati kao aplikaciju, a ne kao web stranicu.

Nadalje, ovom promjenom te web stranice gube na mogućnostima web aplikacija kao što su push obavijesti, značajke koja je tek nedavno pokrenuta na iOS-u. Osim toga, podaci pohranjeni u PWA-ovima se brišu jer se web-aplikacija više ne otvara i ne gura korisnike u web-preglednik.

Međutim, neki programeri smatraju da situacija nije tako jednostavna. Oni koji su razgovarali s AppleInsiderom tvrde da neki PWA rade, iako mogućnosti poput push obavijesti više nisu bile dostupne.

Šta Apple radi?

Većina programera koji prijavljuju ove promjene web-aplikacija u iOS-u 17.4 beti 2 nalaze se u Europskoj uniji. To je vjerojatno zato što se Appleova odluka podudara s novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) EU-a.

Kao dio DMA, Apple više ne može zahtijevati da programeri web preglednika koriste Appleov WebKit. Budući da se sve postojeće web-aplikacije temelje na dosadašjim pravilima, odnosno da zahtijevaju Safari i WebKit, ovo bi sve mogle biti samo privremene promjene kako bi sve bilo u skladu s DMA. Na koncu, ovdje pričamo o beta verziji softvera. S druge strane, to možda nije slučaj - Apple je prije samo nekoliko tjedana optužen za 'zlonamjernu suglasnost' u vezi s mijenjanjem određenih pravila zbog DMA.

Zakon o DMA djelomično je zamišljen kao zakon o zaštiti potrošača, potičući konkurenciju te prisiljavajući Apple da dopusti programerima da distribuiraju svoje aplikacije putem alternativnih tržišta, zaobilazeći Appleove stroge uvjete App Storea, kao i njihov model udjela prihoda. Kada je Apple izveo niz novih pravila za App Store u EU, čelnici kompanija kao što su Meta, Spotify, Xbox i Epic Games oštro su ih kritizirali kao pokušaje profitiranja na promjenama koje zahtijeva DMA - stvarajući putove koji čine da alternativna tržišta koštaju više nego korištenje Appleovog App Storea.

Apple bi se sada mogao suočiti sa sličnim optužbama zbog problema s web aplikacijama - korištenjem WebKita kao oružja kojim bi se programeri koji razvijaju softver za EU osjećali kažnjenima. Apple još treba komentirati situaciju s web-aplikacijama u iOS-u 17.4 beti 2, tako da za sada nije jasno kakva je budućnost PWA-ova i push obavijesti za web stranice na iPhoneu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...