KOSOVO NEĆE POVUĆI ODLUKU O UKIDANJU DINARA: Kurti nudi vrijeme za prilagođavanje

"Radimo na sveobuhvatnijim informacijama koje ćemo objaviti u narednim danima", poručio je Kurti.

  • Regija

  • 13. Feb. 2024  

  • 1

Kosovska vlada se neće miješati u odluku Centralne banke Kosova (CBK) o ukidanju upotrebe dinara u platnom prometu, ta odluka neće biti poništena, a dat će se vrijeme za prilagodbu, poručio je premijer Albin Kurti, indirektno prihvatajući sugestije međunarodne zajednice o vremenu za prilagodbu za kosovske Srbe.

Na Kosovu je od 1. februara stupila na snagu uredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju.

Evropska unija istaknula je zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Ne mogu poništiti tu odluku, ali nećemo imati nikakve kaznene mjere, ne želimo nikoga kažnjavati, rekao je Kurti za Bloomberg, te najavio da će Srbi na Kosovu dobiti vrijeme da se prilagode novoj odluci, prenosi Hina.

"Radimo na sveobuhvatnijim informacijama koje ćemo objaviti u narednim danima", poručio je Kurti.

Beograd je u međuvremenu zbog uredbe CBK-a i posljedica koje ona proizvodi zatražio vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upozorio da to može imati “nepopravljivu štetu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...