OČAJ U DODIKOVIM REDOVIMA: "Realnost je da smo odvojeni od ruskog svijeta, cilj je da predsjedniku RS-a bude zabranjeno…“

-Drugim riječima, oni igraju otvorenih karata, kazao je Trifković.

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2024  

  • 2

Ubrzanje procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja znak da se kolektivni Zapad više i ne pretvara, rekao je za RTRS banjalučki profesor Srđa Trifković, inače savjetnik Milorada Dodika.

-Drugim riječima, oni igraju otvorenih karata, kazao je Trifković.

-Cijela farsa zvana BiH došla to tačke gdje maske padaju. Zapadni centri moći se više i ne pretvaraju, a s druge strane Rusije preokupirana ukrajinskim sukobom, što je za nju egzistencijalno pitanje. Geopolitička realnost je da smo odvojeni od ruskog svijeta, kaže Trifković.

Kazao je da se krije jedna opasnost na koju duže vrijeme upozorava.

- Mnogi Srbi misle da bi zbog kriza u Ukrajini, Bliskom istoku, kao i latentne krize sa Tajvanom, mogao da oslabi pritisak na Srpsku, kao i Srbiju po pitanju Kosmeta. Upozoravam da može da se desi potpuno suprotno. Zato što im ne ide na istoku Evrope, može se desiti da kolektivni Zapad pojača pritisak na Balkanu i da pokažu da su i dalje ključni faktor, izjavio je Trifković.

Tvrdi da je sudski postupak protiv Dodika politiziran proces koji „koristi jednu farsu od sudskog aparata u političke svrhe“.

-Cilj je da, nakon sudskog postupka, Dodiku bude zabranjeno političko djelovanje, a takva odluka treba da bude obavezujuća za Republiku Srpsku koliko i zabrana obilježavanja 9. januara.

To će biti upotrijebljeno kao nekakav adut za pokušaj onemogućavanja Dodika čak da ostane na svojoj funkciji ili da mu bude bezbjednost ugrožena. Ali za Srpsku ovdje nema alternative osim tvrdog otpora, jer oni bi morali da upotrijebe silu da bi srušili otpor i da fizički zaposjednu institucije Srpske i da bezbjednosni aparat i policiju neutrališu. Za to, u ovom trenutku, u zapadnom svijetu nema ni volje ni resursa, dodao je Trifković.

Podsjetimo, poznati velikosrpski ideolog Srđa Trifković zaključio je svoju profesorsku karijeru u Beogradu, ali je nastavio u Banjoj Luci da povremeno savjetuje svog pokrovitelja Milorada Dodika.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...