ZNAKOVITA BIDENOVA PORUKA VUČIĆU: „Sjedinjene Države cijene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini, naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame…“

Dodaje se da Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja.

  • Regija

  • 14. Feb. 2024  

  • 3

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana državnosti, primio je čestitku predsjednika SAD-a Josepha Bidena.

U njoj se, između ostalog, kaže:

- Dragi gospodine predsjedniče, U ime naroda Sjedinjenih Država, upućujem najljepše želje Vama i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti 15. februara. Izgradnja uspješnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu je i Sjedinjenih Država i Srbije, i tokom naredne godine radujem se unaprijeđenju ovog cilja jačanjem regionalne energetske bezbjednosti i širenjem naših ekonomskih veza.

- Naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame na Sinaju, unaprjeđujući regionalni mir i bezbjednost. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije takođe su bile ključne za podršku stabilnosti u drugim dijelovima svijeta. I, Sjedinjene Države cijene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočila sa brutalnom invazijom Rusije - piše u čestitki.

Dodaje se da Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja.

- Također, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa prošlogodišnjim napretkom ostvarenim u Dijalogu sa Kosovom, kojim posreduje EU. Dogovor o normalizaciji i implementaciji predstavlja ključne korake ka mirnijoj i uspješnijoj budućnosti Srbije, regiona, i Evrope."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...