POSLOVNO ČUDO U SRCU BOSNE: U Živinicama ima 150 milionera, ali to je ništa u odnosu na još jedan bh. grad...

U oba slučaja riječ je o aktivnim sredinama koje su prijateljski nastrojene prema biznisu, koje imaju dugu tradiciju poduzetništva i od kojih bi mnogi drugi mogli mnogo toga naučiti.

  • Ekonomija

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 1

U Živinicama ima više od 150 milionera. Ovu informaciju potvrdio je kasnije i gradonačelnik ovog grada Began Muhić.

U Živinicama postoji 110 kompanija koje imaju godišnji prihod novca u iznosu od po milion ili više maraka (prema podacima za 2022. godinu). Otprilike je isti broj firmi koje imaju sredstva u spomenutom iznosu.

Kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti. Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu.

No, ovaj podatak je svakako ključni indikator koji ukazuje da ovdje ima više od sto “milionskih kompanija”, odnosno najmanje toliko osoba koje se sa sigurnošću mogu nazvati milionerima, samo po vrijednosti njihovih kompanija.

Dalje, nisu svi milioneri zahvaljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama, ušteđevini itd. Tako da broj od 150 milionera u Živinicama djeluje realno.

BiznisInfo.ba je stoga odlučio uporediti ovo s jednim drugim gradom, a izabrali smo Tešanj. Tešanj važi za jedan od industrijski najrazvijenijih gradova u BiH, a ova dva grada su otprilike slične veličine. Po popisu iz 2013. Tešanj je imao 43 hiljade stanovnika, a Živinice skoro 58 hiljada.

Uzeli sU u obzir isti podatak kao i kod Živinica kao ključni indikator.

Prema podacima iz istog izvora, u Tešnju ima čak 138 kompanija koje imaju godišnji prihod od preko milion KM, i 147 firmi koje imaju sredstva preko tog iznosa (također podaci za 2022).

Podsjetimo, u Živinicama je 110 kompanija s milionskim prihodima. Osim toga, vodeće kompanije u Tešnju su mnogo veće od onih u Živinicama.

Najveća kompanija u Živinicama je Alfe-Mi koja je u 2022. imala prihode od oko 86 miliona KM. S druge strane, najveća kompanija u Tešnju je Hifa oil koja je u istoj godini imala skoro deset puta veće prihode – od oko 820 miliona KM.

Slijedi mesni gigant Madi s prihodima od 234 miliona KM, AS sa 137 miliona, te Mann+Hummel i Hifa d.o.o sa po oko 102 miliona KM. Dakle, u Tešnju ima pet kompanija s godišnjim prihodima od preko 100 miliona maraka, a u Živinicama nijedna.

Još neke velike kompanije registrovane su u drugim gradovima, a vlasnici su im Tešnjaci, poput Hifa petrola čije je sjedište u Sarajevu.

Zaključak je da, iako su Živinice jedna od najrazvijenijih i najbogatijih sredina, Tešanjska privreda je ipak znatno veća i razvijenija.

Ako je u Živinicama najmanje 150 milionera, onda se može zaključiti da ih u Tešnju zasigurno ima više od 200.

U oba slučaja riječ je o aktivnim sredinama koje su prijateljski nastrojene prema biznisu, koje imaju dugu tradiciju poduzetništva i od kojih bi mnogi drugi mogli mnogo toga naučiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...