REFIK LENDO IZ BANJE LUKE: "Ako Dodik i Čović budu mijenjali elemente Ustavnog suda, ukida se i naziv Republika Srpska"

Ukoliko dođe do izmjena Ustava BiH, poručuje da će podnijeti apelaciju.

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 1

Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, danas je u posjeti Banjoj Luci gdje se sastao sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem, a planiran je i susret sa zastupnicima i Vijećem naroda RS. Govorio je Lendo i o eventualnoj apelaciji Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva "Republika Srpska" ukoliko se nastavi s pritiscima o promjenama Ustavnog suda BiH i Ustava BiH, o kojima se govori u proteklom periodu.

“Razgovarali smo gdje danas i u narednom periodu možemo pomoći jedan drugom kada je u pitanju odnos FBiH i RS, svakako u okvirima i nadležnostima koje imam kao potpredsjednik, vodeći računa da stvaramo jedan ambijent na nivou države BiH i budemo u funkciji građana i Banjaluke i Sarajeva i cijele BiH. To nam je obaveza i zadatak”, rekao je Lendo.

Naveo je kako ljudima treba govoriti istinu o planovima te zajedničkim interesima oba entiteta.

Na pitanje novinara da li je tačno da je izjavio izjava da ukoliko Dodik i Čović nastave s pritiscima na Ustavni sud, tražiti preispitivanje i ukidanje naziva RS, Lendo je odgovorio:

“Ta dvojica političara, samim ukidanjem ili mijenjanjem nekih elemenata Ustavnog suda BiH ukidaju naziv RS. Ustav države BiH je taj koji čuva državu BiH, a samim tim FBiH i RS. To treba dograđivati, a nikako mijenjati nešto što nije dobro niti za jedan entitet, posebno za RS. Ustav je Dejtonska kategorija kao i RS, jedno s drugim je vezano i jedno drugo čuva. Rekao sam da povedu računa da čuvaju jedni druge, a to znači neka ostane Ustav BiH da čuva RS”.

Poručio je kako je siguran da neće doći do promjena te da strane sudije trebaju ostati.

“Mora postojati jedna krov koji će to čuvati”, rekao je.

Ukoliko dođe do izmjena Ustava BiH, poručuje da će podnijeti apelaciju.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...