SIVA LISTA - CRVENI ALARM: Kemal Ademović zakazao hitnu sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH

Dodaje se kako u slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na „sivoj listi“ MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 4

Iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića potvrđeno je kako je za petak zakazana hitna sjednica na kojoj bi se trebao usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

“Slijedom izjašnjavanja delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na prethodnoj sjednici, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović poduzeo je niz aktivnosti u cilju postizanja saglasnosti članova Kolegija Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teroritističkih aktivnosti. Ovo je ključni Zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) čija delegacija boravi u Bosni i Hercegovini od 12. 2. 2024. godine i ocjenjuje napredak Bosne i Hercegovine u oblasti sprečavanja pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti”, navedeno je iz Kabineta predsjedavajućeg.

Dodaje se kako u slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na „sivoj listi“ MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

“U namjeri da se usvoji pomenuti Zakon u neophodnom roku, predsjedavajući Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. 2. 2024 god. u 10:30 sati kako bi Zakon, ukoliko bude usvojen, mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti MONEYVAL-a okončaju svoju posjetu Bosni i Hercegovini. Sjednica će biti zakazana u skladu sa Poslovnikom Doma naroda PSBiH, a na zahtjev šest delegata Doma naroda PSBiH”, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...