VUČIĆ ODGOVORIO NA RAMINU IZJAVU DA ĆE ALBANIJA BRANITI KOSOVO: "Poslije takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno šutanje, toliko glasno da je ..."

"Niko riječ nije odgovorio na takve izjave, zamislite da je bilo ko od nas to rekao, čuli biste grmljavinu psovki, uvreda i najprljavije kampanje iz cijelog svijeta“, dodao je Vučić.

  • Regija

  • 15. Feb. 2024  15. Feb. 2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na, kako je kazao, "jezivu" izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "svaki napad na Kosovo, napad na Albaniju". On je dodao da Srbija "neće napasti nikoga koga", piše Nova.rs.

"Danas se iz jedne susjedne zemlje čulo da ukoliko neko napadne Kosovo, mada ne znam ko bi napao, Albanija to neće da dozvoli i bit će na toj strani. Poslije takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno šutanje, toliko glasno da je neprijatno to šutanje“, izjavio je Vučić u Predsjedništvu Srbije, gdje se održava ceremonija povodom Dana državnosti.

"Niko riječ nije odgovorio na takve izjave, zamislite da je bilo ko od nas to rekao, čuli biste grmljavinu psovki, uvreda i najprljavije kampanje iz cijelog svijeta“, dodao je Vučić.

Naveo je da će Srbija čuvati svoje odnose sa Evropom, ali i da „neće gaziti svoje odnose ni sa Rusijom ni sa Kinom“.

"Što se nas tiče, mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga i nećemo. Nama je potrebna Evropa, možda ne i njeno licemjerje, ali ne možemo bez nje“, istakao je Vučić.

Podsjetimo, premijer Albanije Edi Rama je jučer u emisiji Kontekst na ATV-u rekao da je „svaki napad na Kosovo napad na Albaniju“.

On je rekao da Kosovo nije samo, ne samo zato što ima Albaniju, već prema njegovom mišljenju zato što ima i strateške saveznike.

"Albanija nije samo geografski entitet ili državni entitet koji ima poseban odnos prema Kosovu. Svaki napad na Kosovo je napad na Albaniju, ali s druge strane, ne smijemo vas nikada zaboraviti. Zato moramo da vodimo računa o svemu kada ponekad donosimo mjeru u odnosu na saveznike, da Kosovo nije samo, ne samo zato što ima Albaniju, već zato što ima strateške saveznike, za koje dobro znamo ko su, bez kojih Kosovo danas ne bi postojalo kao država i sa kojima Kosovo može da postigne sve ono što svi želimo da Kosovo postigne. Dakle, iz tog razloga trebalo bi svaki dan razmišljati o težini i značaju saveznika, čak i kada ste u potpunom miru, a ne više kada ste u ovakvom procesu kada vam treba što više prijatelja, i kada je gubitak prijatelja ili hlađenje njihovog srca najnepreporučljivija stvar“, rekao je Rama.

Vezane vijesti

trenutak ...