DRAGAN MIOKOVIĆ POTVRDIO: Naša stranka će podržati izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH!

Ranije je na press konferenciji Naše stranke zatražio ostavku ministra MUP-a Tuzlanskog kantona, dok na pitanje da li ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica također treba podnijeti ostavku kaže da to "morate pitati njega". 

  • Politika

  • 16. Feb. 2024  16. Feb. 2024

  • 1

Dragan Mioković, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu PFBiH, dao je opširan intervju za sarajevsko Oslobođenje u kojem je govorio o brojnim aktualnim pitanjima u našoj zemlji, ponajviše o političko-sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH. Potvrdio je i da će njegova stranka glasati za HDZ-ovog Marina Vukoju kada prijedlog dođe pred poslanike u Predstvničkom domnu FBiH.  

"Pitanje imenovanja sudije Ustavnog suda je jedna od 19 pozicija koje idu preko Komisije za izbor i imenovanje i ne vidim nijedan razlog da i to imenovanje ne krene u realizaciju.

Naša stranka je od početka imala principijelan stav koji ću ponoviti. Što se tiče dostavljanja jednog, dva ili svih deset imena iz Komisije za izbor i imenovanje u Predstavnički dom, Naša stranka ne uslovljava. Znači, mi ćemo pratiti odluku, da li jedan ili svih deset, nama je svejedno. Međutim, kad to dođe na glasanje u Dom, mi ćemo principijelno glasati za prvoplasiranog, iz razloga što je to glasanje završni dio propisane procedure za izbor sudije.

Listu je sačinila radna grupa Komisije za izbor i imenovanje, kako je predviđeno odlukom o načinu izbora sudije koji se bira u Parlamentu i ovo je samo završni čin te procedure. Poštujući tu proceduru, mi ćemo glasati za prvoplasiranog. Koristim priliku da kažem da je Naša stranka, procijenivši da je ova procedura izbora zastarjela, dala prijedlog da se ona izmijeni i da se po novoj proceduri biraju buduće sudije Ustavnog suda BiH. U Parlament je već stigao zahtjev predsjednice Suda, jer još jedna sutkinja u ovoj godini puni 70 godina i tu poziciju treba popuniti", kazao je Mioković čime je potvrdio da će njegove kolege iz stranke podržati izbor HDZ-ovog Marina Vukoje za novog sudiju Ustavnog suda BiH. 

"MINISTAR MUP-a TK TREBA PODNIJETI OSTAVKU, A KATICA..."

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u FBiH ocijenio je "narušenom", te da je zbog toga sazvao Komisiju za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ranije je na press konferenciji Naše stranke zatražio ostavku ministra MUP-a Tuzlanskog kantona, dok na pitanje da li ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica također treba podnijeti ostavku kaže da to "morate pitati njega". 

"Ostavka je u većini slučajeva moralni čin osobe koja procijeni da je, ako ne direktno, onda indirektno odgovorna za nešto što se desilo ili se nije desilo a moralo je, i onda ta osoba iz moralnih razloga podnese ostavku. Ja ne ulazim u procjenu bilo čije profesionalne ili neke druge moralnosti u kontekstu podnošenja ostavke. Ono što sam rekao na pres-konferenciji je da mislim da Vlada i Skupština TK-a treba da preduzmu korake u kontekstu citirane izjave ministra MUP-a TK-a i da preduzmu mjere ako se ispostavi da je to tačno. Da li je ministar MUP-a KS-a Admir Katica trebao da podnese ostavku, morate pitati njega", kazao je Mioković. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...