KRAJ PRIČE: Opraštamo se od dva popularna automobilska modela, ali stižu električne zamjene…

Autoindustrija se mijenja, a to uključuje i temeljitu promjenu proizvodne politike.

  • Auto

  • 17. Feb. 2024  

  • 0

Sportski automobilski entuzijasti uskoro će posljednji put mahnuti modelima Alfa Romea, Giuliji Quadrifoglio i Stelviju Quadrifoglio. Tako je najavio Larry Dominique, viši potpredsjednik Alfa Romea i Fiata. Dakle, proizvodnja ova dva modela prestaje u junu ove godine. Nije to kraj djeteline s četiri lista na Alfinim automobilima, ali ubuduće će ona krasiti električne sportske modele.

Podsjetimo, ove sjajne automobile pokreće 2,9-litreni V6 motor s dva turbo punjača i 510 KS. Zvuk je spektakularan, a u budućnosti nas očekuje – tišina. Naime, prve najave šefa Alfa Romea Jean-Philippea Imparata sugeriraju da će električna limuzina s više od 1000 KS zamijeniti sadašnju Giuliju Quadrifoglio. Nova električna Giulija imat će 350 KS u početnoj verziji, Veloce će imati 800 KS, a Quadrifoglio više od 1000 KS.

Takva električna Alfa Giulia Quadrifoglio nastat će na Stellantisovoj električnoj platformi STLA Large. Koristit će tehnologiju od 800 volti i mogla bi imati domet od 800 km.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...