DRAMA U NAJAVI: Novi argentinski predsjednik želi vratiti Falklandske otoke, stiže britanski šef diplomacije...

London se, pak, poziva na to da je gotovo 100 posto od 2000 stanovnika otoka glasalo za ostanak pod britanskom kontrolom na referendumu 2013. godine.

  • Svijet

  • 18. Feb. 2024  

  • 1

Šef britanske diplomacije David Cameron iduće sedmice će posjetiti Falklandske otoke, teritorij o kojem se spore Ujedinjeno Kraljevstvo i Argentina, gdje će potvrditi pravo stanovnika na samoodređenje, saopćila je britanska vlada.

Cameron je prvi britanski ministar koji će posjetiti Falklande od 2016. godine. 

Britanija i Argentina ratovale su 1982. zbog tog južnoatlantskog teritorija, smještena 400 kilometara od argentinske obale i gotovo 13.000 km od britanske. U 74 dana rata poginulo je 250 britanskih i 650 argentinskih vojnika. 

Milei želi otoke vratiti Argentini

Cameron, nekadašnji britanski premijer, dolazi na Falklande nekoliko sedmica nakon inauguracije argentinskog predsjednika Javiera Mileija, koji je najavio namjeru da ih vrati Argentini na "diplomatski" način.

London se, pak, poziva na to da je gotovo 100 posto od 2000 stanovnika otoka glasalo za ostanak pod britanskom kontrolom na referendumu 2013. godine.

Prema Davidu Cameronu, "Falklandski otoci zauzimaju važno mjesto u britanskoj porodici i sve dok oni žele ostati njezinim dijelom, neće se raspravljati o pitanju suvereniteta".

Šef diplomacije stoga je planirao "ponovno potvrditi predanost Ujedinjenog Kraljevstva pravu stanovniku na samoodređenje", kaže se u saopćenju. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...