BEĆIROVIĆ U MUNCHENU ZVONI NA UZBUNU: Članstvo u NATO-u je jedina ozbiljna garancija sigurnosti...

Poručio je da u funkciji jačanja sigurnosti kontinenta može biti i Evropska politička zajednica, te istakao da ona treba da bude komplementarna s politikom proširenja EU, bez rizika da postane zamjena za buduća proširenja EU.

  • Vijesti

  • 18. Feb. 2024  

  • 2

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović jutros se obratio u okviru Minhenske sigurnosne konferencije kao uvodničar na panel diskusiji pod nazivom "Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u evropskom susjedstvu" ističući da geopolitičke okolnosti jasno sugerišu da je ubrzano integrisanje država zapadnog Balkana u EU i NATO najefikasniji način za njihov izlazak iz "sive zone".

U tom kontekstu naglasio je da je od velike važnosti da Evropsko vijeće u martu donese odluku da otvori pregovore Bosne i Hercegovine s EU.

- To bi bio izuzetno pozitivan signal, ali i jedan od konkretnih koraka u pravcu napuštanja "sivih zona" - naglasio je Bećirović.

Govoreći o potrebi da Zapad preduzme konkretne korake s ciljem uklanjanja "sivih zona" u Evropi, koje su stalni izvor nestabilnosti, sukoba i ratova, Bećirović je istakao da je članstvo u NATO-u jedina ozbiljna garancija sigurnosti, te da širenje NATO-a istovremeno znači i suzbijanje "sivih zona".

Dodao je da usporavanje širenja NATO-a može dovesti do opasnog scenarija u kojem "sive zone" mogu prerasti u "crne", te zato dovršetak procesa politike širenja NATO-a na zapadnom Balkanu predstavlja investiciju u kolektivnu stabilnost i sigurnost.

Na putu izlaska iz "sive zone", Bećirović, vidi nužnost pojačane ekonomske saradnje zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope.

- Ekonomska i energetska sigurnost i suverenitet nisu izolirana pitanja, već su dio cjelokupne sigurnosne strukture. Da bi se reducirala izloženost ruskom uticaju, nužno je izvršiti diverzifikaciju energetskih izvora i pravaca dostave. Paralelno s tim, treba raditi na razvoju neophodne infrastrukture kao što su novi gasovodi i LNG terminali, te poboljšanje skladišnih kapaciteta - rekao je Bećirović.

Poručio je da u funkciji jačanja sigurnosti kontinenta može biti i Evropska politička zajednica, te istakao da ona treba da bude komplementarna s politikom proširenja EU, bez rizika da postane zamjena za buduća proširenja EU.

- Proširenje EU ima geopolitički značaj i za EU i za države koje još nisu dio EU. Ubrzana integracija zemalja zapadnog Balkana, ali i ostalih zemalja u procesu proširenja, doprinijela bi stabilnosti cijelog kontinenta. Istovremeno, bio bi smanjen potencijal za sukobe i štetne uticaje "sivih zona" - zaključio je Bećirović u svom govoru.

Učešće na pomenutom panelu na visokom nivou, pored ostalih, uzeli su šefovi vlada, ministri, članovi Evropskog parlamenta i drugih parlamenata zemalja članica EU, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan lord Stuart Peach i visoki predstavnik u BiH Christian Schimdt, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...