FARUK KAPIDŽIĆ OTVORIO DUŠU: "Konaković me želi smijeniti, institucija je na udaru..." (VIDEO)

"Niz je institucija razdijeljenih između HDZ-a i SNSD-a, Forto, Konaković i Nikšić su pristali na to. Agencija za državnu službu je nedavno predata HDZ-u, ne shvatajući koliko je to bitno za opstanak države. Aktualna direktorica HDZ-ovka, poništila je raniji stav Agencije i ne dozovljava da se čovjeku koji upravlja Komisijom produži mandat. Agencija za državnu službu želi mjesto izvršnog direktora, jer on omogućava da Komisija funkcioniše", pojasnio je Kapidžić

  • Politika

  • 18. Feb. 2024  

  • 3

Faruk Kapidžić, zastupnik u Skupštini SDA i član Komisije za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika bio je i posljednji gost večerašnje emisije „Istraga sedmice“ Hayat TV-a.

Naveo je kako je Komisija u suštini Institut sa jakim ovlaštenjima i da je jedna od najjačih u državi.

"Ona je stavljena u Ustav i ima svoja ovlaštenja. U ovom periodu, ove silne ofanzive Srbije, Hrvatske i unutrašnjih snaga i ona je pod napadom. Smeta nekome ko želi razgraditi državu. Zadnje 2-3 godine imamo problema, jer Komisija želi da se kroz rad jednog člana iz RS-a blokira rad, sofisticirano i na način kako se to radi gdje se optužuju svi drugi. Zoran Mikulić, drugi član to nije htio iznositi u javnost i to smo unutar Komisije htjeli dovesti u red i ne dozvoljavamo da se to spušta na entitetski nivo. Sada se sve komplikuje da se mijenjaju akti. Kada sam davno rekao da je ovo svojevrsna izdaja kada su neki ljudi pristali da se nametnu u Federaciji, a samim tim se odrazilo i na državni nivo, vidimo kako to djeluje na terenu. Niz je institucija razdijeljenih između HDZ-a i SNSD-a, Forto, Konaković i Nikšić su pristali na to. Agencija za državnu službu je nedavno predata HDZ-u, ne shvatajući koliko je to bitno za opstanak države. Aktualna direktorica HDZ-ovka, poništila je raniji stav Agencije i ne dozovljava da se čovjeku koji upravlja Komisijom produži mandat. Agencija za državnu službu želi mjesto izvršnog direktora, jer on omogućava da Komisija funkcioniše. Glasamo konsezusom, jer je to greška Predsjedništva. U trenutku kad je Bakir Izetbegović bio član Predsjedništva, ostala dva člana(Ivanić i Čović) nisu dozvoljavala da se imenuju novi članovi sa stranim članovima, nego samo sa tri člana. Izetbegović ih je nagovorio da se formira na godinu dana, a nakon toga su trebli reagovati članovi Komisije koji su imenovani i tražiti da se imenuju strani članovi. Zaključali su Komisiju", pojasnio je Kapidžić.

Smatra da je situacija sa Komisijom identična kao u Jugoslaviji.

"Ili će preuzeti potpunu kontrolu oni koji žele razbiti BiH ili Komisije neće biti. Po istom principu jedan član djeluje kao i Dodik. Od mene se traži da se ide na javni poziv, jer tada Agencija kontroliše ko će biti prvi na listi i bit će uposlen čovjek koji je recimo iz Banja Luke. To je prvi korak da se preuzme Komisija, pečat,.. Zatim će moći skinuti peticije za desetine džamija koje su porušene. Naravno da neke treba skinuti, ali u kompletu ne. Imamo džamije koje su stare 300 godina, a srušene su 1947., 1948 i slično. Sad je izgrađen bezvrijedan objekat džamije, ali tu su ostaci i temelji džamije koja je stara 300 godina. Onda se tu miče desetine džamija sa lica zemlje. Ja to ne mogu dozvoliti. Direktor će vrlo lako neuposliti ljude za određena mjesta i on će anulirati Komisiju kao tijelo da može raditi. Anuliranje se vrši tako što je Konaković dao Agenciju kao i sve drugo. Njemu bi to odgovaralo da me smijeni zbog neka dva objekta, a čitava Komisija je upitna kao institucija. Ne može se na arheološkom nalazištu graditi hotel, a to traže. Nije problem mene smijeniti, nego što će Komisija biti anulirana", ocijenio je Kapidžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...