PORUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA IZ MINHENA: Schmidt poručio šta BiH treba uskoro realizirati

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

  • Vijesti

  • 19. Feb. 2024  

  • 16

Visoki predstavnik Christian Schmidt je tokom sudjelovanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom. Visoki predstavnik Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu evroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji tako i u regionu.

Sudjelujući u radu konferencije, visoki predstavnik Schmidt je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

“Angažman usmjeren na evroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je visoki predstavnik Schmidt. „Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane”, naglašeno je.

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

“Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine”, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...