LJUDI U NJEMAČKOJ NE ŽELE U PENZIJU: Stariji građani se sve više zapošljavaju

Postoje stalni zahtjevi da se podigne dob za odlazak u penziju

  • Ekonomija

  • 19. Feb. 2024  

  • 0

Nijemci rođeni nakon 1964. imaju pravo na starosnu penziju sa 67 godina. Postoji i mogućnost prijevremenog penzionisanja, s navršenih 63 godine, ali tada su penzije manje, piše Fenix magazin.

Podaci pokazuju da broj zaposlenih u dobnoj grupi od 63 do 67 godina, koji još uvijek plaćaju doprinose, a koji su zaposleni čak i na skraćeno radno vrijeme, kontinuirano raste s 1,31 miliona u 2020. godini na prošlogodišnjih 1,67 miliona.

Iz te dobne grupe 1,52 miliona Nijemaca bilo je zaposleno 2022. godine.

Službene brojke iznijela je Vlada u odgovoru na zastupničko pitanje stranke Ljevica, a uvid u te podatke imala je agencija dpa.

Ljevičarski stručnjak za penzije Matthias W. Birkwald komentirao je da postoje stalni zahtjevi da se podigne dob za odlazak u penziju, da se ukine tzv. penzija sa 63 godine, kao i tzv. “fleksibilna penzija”.

Istaknuo je, međutim, da je zapošljavanje starijih osoba sve češća pojava.

U Njemačkoj se već dugo vodi rasprava o tome što učiniti u vezi s brzim starenjem stanovništva i nedostatkom radne snage.

Sindikati i lijevo orijentirani političari protive se prijedlozima da se dobna granica za odlazak u penziju podigne, možda čak i na 70 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...