BORRELL NAKON SASTANKA: "Sve članice EU-a osim jedne pozivaju na humanitarnu stanku na Bliskom istoku"

Šef evropske diplomatije rekao je da neke evropske države ‘igraju svoju igru’ u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Evropske unije.

  • Evropa

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 0

Sve zemlje članice EU-a osim jedne složile su se u ponedjeljak oko izjave da se izraelsku vladu pozove da ne pokreće vojnu operaciju na jugu Gaze i zatraži humanitarna pauza koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i dostavi humanitarne pomoći.

“Imamo izjavu koju je odobrilo 26 država članica”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije, prenosi Hina.

"Evropske države igraju svoju igru"

Borrell objašnjava kako je riječ o izjavi koju je predložio tokom proteklog vikenda i kojoj je danas dodan paragraf u kojem se traži “hitna humanitarna pauza koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i osiguranju humanitarne pomoći”.

Borrell nije naveo ime zemlje koja je bila protiv, ali Mađarska je bila protiv izjave koju je dao tokom proteklog vikenda u svoje ime jer nije bilo saglasnosti svih država članica.

U toj izjavi Izrael je pozvan da ne pokreće napad na Rafah, na jugu Gaze.

Šef evropske diplomatije rekao je u nedjelju na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da neke evropske države “igraju svoju igru” u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Evropske unije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...