TEGELTIJA NADMAŠIO SEBE: „Ustavni sud nema ovlašćenje da donosi odluke. Nameće se kao..."

-Trebamo se zapitati da li imamo pravnu sigurnost. Јer, ako nemamo predvidljivost, onda nemamo pravnu sigurnost, kazao je Tegeltija.

  • Vijesti

  • 20. Feb. 2024  20. Feb. 2024

  • 7

Milan Tegeltija, smijenjeni predsjednik VSTV-a i savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, rekao je za RTRS da se "Ustavni sud BiH pretvorio u svoju suprotnost - u instituciju koja svojim odlukama podiže tenzije u društvu".

-Imamo apsurdnu situaciju da Ustavni sud BiH izlazi iz ustavnog okvira, rekao je Tegeltija.

Kazao je da treba razdvojiti sudstvo na nivou BiH i na nivou entiteta, kao i razdvojiti pitanje Ustavnog suda BiH.

-Ustavni sud BiH je političko tijelo i po ustavnoj strukturi. Ustavni sud bih ima ustavnu osnovu, ali izlazi iz svoje ustavne nadlećnsoti, on se nameće u zakonodadavca. I mijenja parlament, djeluje mimo Ustava i faktički donosi propise, rekao je Tegeltija.

Kazao je da Ustavni sud treba da bude ispitivač i da samo razmatra da li je neki zakon u skladu sa Ustavom.

-Ustavni sud nema ovlašćenje da donosi odluke. Nameće se kao zakonodavac i djeluje mimo ustava, kazao je Tegeltija.

Tvrdi da imamo apsurdnu situaciju i da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu, a rade.

-Trebamo se zapitati da li imamo pravnu sigurnost. Јer, ako nemamo predvidljivost, onda nemamo pravnu sigurnost, kazao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...