ČAVARA U ISTANBULU, SASTAO ZA KURTULMUSOM: "Saradnja Turske i BiH raste na svim poljima"

"Prvi uvjet za osiguranje povjerenja i stabilnosti je da zemlje i narodi vjeruju jedni drugima", naglasio je Kurtulmus.

  • Vijesti

  • 20. Feb. 2024  

  • 1

Predsjedavajući Velike narodne skupštine Turske Numan Kurtulmus ugostio je predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinka Čavaru koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Kurtulmus je u obraćanju tokom prijema u uredu Velike narodne skupštine Turske u Istanbulu kazao da su istorijski, kulturni i politički odnosi dviju država veoma važni i da su na visokom nivou.

Istakao je da zajedno s Čavarom ima odgovornost da dodatno unapređuju bilateralne odnose na osnovama bratstva i prijateljstva.

"Saradnja između dvije države se povećava na svim poljima. Moramo našu saradnju dodatno povećati. U tom smislu, ključno pitanje je osigurati povjerenje i stabilnost na ovom geografskom području gdje se ispreprliću veliki regionalni i globalni problemi", kazao je Kurtulmus.

Naglasio je da je uspostavljanje povjerenja i stabilnosti na Balkanu glavni prioritet za Tursku, dodajući da je svakako obaveza balkanskih naroda i država da povećaju saradnju i solidarnost, a da ne upadnu u zamku igara nekih država i velikih sila.

"Prvi uvjet za osiguranje povjerenja i stabilnosti je da zemlje i narodi vjeruju jedni drugima", naglasio je Kurtulmus.

Dotakao se i političke situacije u Bosni i Hercegovini, napominjući da put do jedinstva u ovoj državi nije u potpirivanju dezintegracije već u jačanju institucionalnog djelovanja zemlje, prenosi Anadolija.

Istakao je da su svjesni da Dejtonski mirovni sporazum otežava upravljanje Bosnom i Hercegovinom, napominjući da ne treba podsticati razlika između tamošnjih etničkih identiteta.

Kurtulmus je kazao da su svjesni da rat između Rusije i Ukrajine može destabilizirati region, Balkan i regiju Crnog mora, te da upravo iz tog razloga rat mora biti riješen mirnim i poštenim rješenjem koje će prihvatiti obje strane.

Rat u Pojasu Gaze 

Kurtulmus je također istakao da je još jedan globalni problem izraelski brutalni masakr nad narodom Pojasa Gaze i Palestine kojim se zanemaruju sva pravila međunarodnog prava.

"Ovaj napad predstavlja teški zločin protiv čovječnosti kakav nikada nije viđen u modernom dobu u ljudskoj istoriji. Ovo nije rat. Ovo nije nešto što se može opisati samo kao 'napad'. To je otvoreni masakr koji dostiže razmjere genocida. Po ovome što se dešava, podsjeća na Srebrenicu. Dužnost cijelog čovječanstva je da se tome suprotstavi i ovo konačno zaustavi", rekao je Kurtulmus.

Čavara je također izjavio da se Pojas Gaze nalazi u teškoj situaciji i da dijeli slična osjećanja o tim teškim događajima u palestinskoj enklavi.

Podsjetio je da u Gazi svaki dan gine mnogo ljudi, a da cijeli svijet šuti o ovom pitanju i da su oči mnogih u svijetu usmjeren u Turskoj.

"Znam da su vaši napori fokusirani i na zaustavljanje rata u Ukrajini kao i napada na Gazu. Po našem mišljenju, najvažnije je da prestane ubijanje ljudi", kazao je Čavara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...