HISTERIJA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Oni će biti glavni krivac ako ne otvorimo pregovore s Europskom unijom…“

S tom se konstatacijom ne slažu mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2024  21. Feb. 2024

  • 6

Sve je manje vremena ostalo domaćim vlastima za usvajanje ključnih reformskih zakon koji bi omogućili otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom u martu.

Od predstavnika stranaka "Trojke" mogle su iščitati poruke kako će za eventualnu propast pregovora krivci biti hrvatski i srpski predstavnici

S tom se konstatacijom ne slažu mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

Još uvijek smo u neizvjesnosti hoće li do kraja mjeseca vladajuće stranke moći dogovoriti i izglasati Zakon o sudovima i Zakon sprječavanju sukoba interesa potrebne za pozitivni izvještaj Europske komisije u martu.

U ovom kompletu razgovora se i o Izbornoj reformi, a ima i drugih bitnih pitanja u kojima se tri strane u vladajućoj koaliciji za sada razilaze.

"Sve dok te tri strane ne sjednu za stol i iskreno porazgovaraju i ne dođu do zaključka da nema smisla da mnogobrojniji narod malobrojnijemu bira člana Predsjedništva, pokušava izabrati izaslanike u Domove naroda nećemo moći naprijed.

Pa onda u tom kontekstu kada govorimo o toj krivnji, ne može označiti samo jedan krivac, ali najveća odgovornost leži na strankama "Trojke" koje moraju temeljem izbornih rezultata preuzeti odgovornost i poduzeti one poduhvate koje bi dovele do stabilizacije stanja u BiH, samim time i do konačnog polaska u EU", navodi mostarski profesor Ilija Musa u izjavi za RTV HB, medij pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

Novinar Jurica Gudelj, medijska perjanica HDZ-a BiH, smatra kako je dogovor i dalje moguć, ali i da veći pomak nije realan.

"Ako na kraju sve propadne, naravno da će tri strane optuživati jedna drugu. Najglasnija će zasigurno biti ona sarajevska koja ima medijsku mašineriju da taj svoj glas amplificira. Međutim, mislim da će stvarni krivac biti oni koji imaju isključive stavove, koji su zapravo i neustavni. Naposljetku će biti ostvaren minimalan napredak koji će se pokušati predstaviti kao veliki uspjeh.

Teško da će biti riješeno temeljno pitanje koje zanima Hrvate kao što je Izborni zakon. To će onda hrvatsku političku stranu natjerati da presloži svoj ukupan odnos prema BiH. Jer nema smisla biti građanin drugog reda u vlastitoj domovini", naveo je Gudelj.

Hrvatskoj strani primarna reforma je Izborni zakon i to dio koji se odnosi na osiguravanje biranja HDZ-ovih političkih predstavnika u Predsjedništvo BiH pod krinkom „legitimnosti“, ali dosadašnja iskustva, kao i izjave predstavnika "Trojke" pokazuju kako će to pitanje teško ići.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...